Pingpong bukó bringásoknak?


Miközben vannak, akik kétségeket fogalmaznak meg a bringás bukósisakok hatékonyságára vonatkozóan, mások új rendszerű bukókat fejlesztenek.

Ezen a héten mutatkozott be a müncheni ISPO sport-szakvásáron a Rockwell-Headger, egy teljesen új rendszerű bicajos sisak.

A videon a feltalálók, Eva Vogel-Kaup és Thomas Schirmer mutatják be az új sisakot (angolul).

Az új sisakról keveset tudunk, így nem ismerjük, mit bír, pontosan mennyire véd.

Nézzük, mi az, ami ismert róla!

Három rétegből áll:

  1. külső hard shell réteg,
  2. középső soft shell réteg,Tele pingpong labdákkal :)
  3. belső, ún. globe cushion (Vaco12 System).

A sisak tehát egyáltalán nem tartalmaz polisztirol réteget, ami a napjainkban elterjedt sisakok ütéstől védő rétege. Helyette a globe cushionsnak nevezett párnácskák feladata, hogy az ütközés energiáját hullámszerűen továbbadják minden irányba. Ezen túl, a mini párnácskák egyedileg illeszkednek minden fejformához, így viselésük komfortosabb.

A középső réteg nyolc, a külső négy színváltozatban létezik.

A három rétegből álló, moduláris felépítés előnye a nagyobb rugalmasság, kisebb anyagigény, a lényegesen kisebb térfogat és a jobb illeszkedés. Nem mellékes, hogy esés után ez a sisak tovább használható, nem kell kidobni, mint a hagyományos sisakokat.

Az első tesztek eredménye szerint a sisak jól teljesít, azonban végleges eredmények majd csak a sorozatgyártás beindulása után várhatók.

Az valószínű, hogy az igazán durva bukások esetén (pl. hegytetőről 80-nal zuzó bringás sziklához csapódik) ez a sisak sem lesz életmentő, ám a kisebb sebességeknél bekövetkező balesetek esetén hatékony védelmet nyújthat.

Végül még egy info: az új sisak németországi ára várhatóan 139 euró lesz, és még idén forgalomba kerül.