Magyarországról tizedikként a Kerékpáros Miskolc Egyesület is csatlakozott a "No Mega Trucks" kampányhoz


Tizedik magyarországi szervezetként a Kerékpáros Miskolc Egyesület is csatlakozott a "No Mega Trucks" kampányhoz. A kampányt nagy nemzetközi támogatás övezi, több száz környezetvédő és a fennatrtható közlekedést támogató szervezet mellett a legnagyobb német kerékpáros civil szervezet az ADFC, és más országok kerékpáros szervezetei, így svájciak, dánok is csatlakoztak.

De mi is ez a kampány és miért csatlakoztunk?

Németül, angolul, vagy franciául közvetlenül is tájékozódhattok a kampány honlapján.

Azok kedvéért, akik nem ismerik e nyelvek egyikét sem, röviden összefoglaljuk a lényeget.

[caption id="attachment_325" align="alignright" width="256" caption="Mekkora is egy óriáskamion (nagyításhoz katt a képre)"]Mekkora is egy óriáskamion?[/caption]

A kampány célja, hogy hangot adjon azoknak a véleményeknek, amelyek szerint veszélyes és káros lenne az Európai Unióban a 25 méter hosszú, 60 tonnás óriáskamionok közlekedésének engedélyezése.

Ezek az óriáskamionok az EU-ban ma engedélyezett legnagyobbaknál hat és fél méterrel hosszabbak és húsz tonnával nehezebbek.

Az óriáskamionok megjelenése fokozza a balesetveszélyt, hiszen a kereszteződésekben, vasúti átjárókban áthaladásuk hosszabb időt igényel. Nehezebb őket megelőzni, a többi járművezető nem látja tőlük a környező forgalmat. Balesetek esetén a következmények a nagy méretek, hatalmas tömegek miatt katasztrofálisak. Az utak, autópályák menti szalagkorlátok ekkora tömegek felfogására, érdemi lassítására teljesen alkalmatlanok. Az óriáskamionok minden közlekedőre súlyos veszélyt jelentenek.

A mai úthálózat tervezésekor nem számoltak az óriáskamionokkal, ezért az nem is alkalmas az óriáskamionok közlekedésére. Emiatt át kellene építeni, meg kellene erősíteni szinte minden hidat. Az Európai Bizottság becslése szerint csak az autópályák hídjainak megerősítése 46 milliárd euróba kerülne -- ezt nyilván az adófizetőknek kellene kiköhögniük. És akkor még nem is beszéltünk a csomópontok, körforgalmak, parkolóhelyek, kamionpihenők átépítésének horribilis költségeiről.

Az óriáskamionok nagyon környezetpusztítók. Megjelenésük egyrészt módosíthatja a közlekedési munkamegosztást, vasúti fuvarozások tevődhetnek át a közútra, lényegesen több károsanyag-kibocsátást okozva, másrészt ha nem teljes terheléssel futnak, a fajlagos károsanyag-kibocsátásuk nagyon megnő.