Miskolcon mutatkozott be a Neuzer közbringa-rendszere


Szeptember 22-én, az autómentes napon a miskolciak -- a Csepel/NextBike után -- egy újabb közbringa-rendszerrel ismerkedhettek. A sportcsarok előtt tartott rendezvényen az egyesület meghívására a Neuzer kerékpár mutatta be közbringáját -- amely egyébként az esztergomi implementációjának, az EBI-nek köszönhetően Magyarország első megvalósult közbringa-rendszere (melyet a közeljövőben több másik is követ majd).

A cég képviseletében Varga Mihály formatervező és designer, valamint Koltai Tamás projektvezető mutatta be az érdeklődőknek a két kerékpárból, két dokkolóból és egy gyűjtőpont-vezérlő oszlopból álló mini-rendszert. A kerékpárt és az oszlopot, sőt, még a ki- és bedokkolási folyamatot is kipróbálhatta a közönség. A felhasználó számára a rendszer használata egy regisztrációval kezdődik: személyes regisztráció esetén a bemutatott személyes iratok jelentenek garanciát -- online regisztráció esetében a bankkártyáról levont depozit a garancia. A használó ezt követően átveheti a használatra jogosító kártyát, amely egyben feltöltőkártya is, hiszen a rendszer az ingyenes harminc perces használat után innen emeli le a használat díját. Ez a kártya segíti a kidokkolást is, ami meglehetősen egyszerű folyamat: a dokkoló oldalán elhelyezett érzékelőhöz érintve ereszt el a zár és vehetjük használatba a kerékpárt. A visszadokkolás szintén egyszerű: az utolsó néhány centiről a dokk zárja mellé épített erős mágnes húzza be a kerékpárt a megfelelő pozícióba.

Az intelligens oszlopon elhelyezett képernyőn megtekinthetjük az egyes gyűjtőhelyek valós idejű állapotát is: van-e szabad kerékpár, amelyet elvihetünk -- avagy éppen hogy van-e szabad dokk, ahová a nálunk lévő kerékpárt letehetjük.

Maga a kerékpár egyébként egy szokványos -- és éppen ezért szokványosan kényelmes -- citybike-ra hajaz; az egyetlen, talán a laikus számára is észrevehető különbség a tartósságban, a masszivitásban és az anyaghasználatban rejlik. A kerékpár egyedi szerszámokkal bontható csak meg és egyedi, nagy szilárdságú alkatrészekből épül fel. A rendszerbiztonságot növeli a kerékpárokba épített -- és jól elrejtett -- GPS-jeladó is, amellyel a kerékpárok egyenként is nyomon követhetők a központból. A "Nagy Testvér" természetesen nem figyeli folyton, merre jársz -- azonban ha egy kerékpár gyanúsan hosszú időn keresztül van folyamatosan használatban, illetve elhagyja az üzemeltetési területét (praktikusan például: a várost), a rendszer automatikusan üzenetet küld az üzemeltetőknek.

A kerékpárok (legalábbis a Miskolcon járt kettő) első- és hátsó sárvédővel, egy kormányra szerelt rakodófelülettel, kontra- és első fékkel, valamint háromsebességes, markolatváltós, fokozatmentes agyváltókkal szereltek. Alapfelszereltség ezen kívül az agydinamó és az első ill. hátsó lámpa, melyek állófényesek, azaz a megállás után néhány másodpercig tovább világítanak, ezzel is segítve a balesetmentes leszállást és visszadokkolást. A kerékpáron -- az első villánál -- helyet kapott még egy sodronylakat is (amire azonban sajnos mi speciel nem mernénk rábízni a bringát). Két dolgot tudnánk negatívumként említeni csupán: az első fékek inkább nem fogtak, mint igen -- ez valószínűleg csak beállítás kérdése egyébként. A másik -- legalábbis fura -- dolog pedig az első villa és a váz között feszülő rugó, amely hathatósan húzza vissza a kormányt az egyeneshez közeli pozícióba -- forduláskor azonban ellenerőt fejt ki, így a kisebb kormánymozdulatok is szokatlan erőkifejtést igényelnek, ami egy hirtelen manőver esetében készületlenül érheti a használót -- és nem is feltétlenül szerencsés.

Mint azt a cég képviselőitől megtudtuk, a Neuzer nem csak fejleszti (és felhasználói visszajelzések alapján tovább is fejleszti) és telepíti a rendszert, de a működtetést is felvállalja: Eszergomban például a szervizelést is ellátják, illetve a kerékpárok újraelosztását (bringák átmozgatása tele gyűjtőpontokból kiürülő pontokhoz) is elvégzik.

Aki bővebben is megismerkedne a rendszerrel, de nem volt alkalma ott lenni az autómentes napon, annak ajánljuk a Neuzer honlapján elérhető rendszerleírást.

Köszönjük a Neuzernek, hogy elhozták rendszerüket Miskolcra és ilyen sok érdeklődőt ismertettek meg a cég közbringájával!

hirheader_kbringa