Komoly gond a bringatárolás Miskolcon


Online google kérdőívünket 2021. november 26-án indítottuk el, és 2022. január 15-ig fogadtuk a válaszokat.

A kérdőív célja, hogy információkat nyerjünk arról, hogy a lakótelepeken élő miskolciak hogyan tudják elhelyezni kerékpárjaikat, vannak-e, és ha igen, milyen igények a lakótelepi kerékpárelhelyezési problémák megoldására.

Egy kivételével – ez a Szentpéteri kapu nyugati oldala volt – Miskolc minden lakótelepéről kaptunk válaszokat, a legtöbbet a Győri kapuból.

Nézzük az eredményeket!

Látszik, hogy válaszadóink többsége olyan helyen tudja csak tartani a bringáját (lakás, pince lépcsőház), ami nem tűnik optimálisnak.
Így aztán semmi meglepő nincs a következő kérdésre adott válaszokban, a válaszadók kétharmadának bizony gondot okoz biciklije elhelyezése:

De vajon mi lehet a megoldás?

Válaszadóink kerékpárjuk elhelyezését mind az épületben (a házban, vagy szomszédos épületben), mind az utcán el tudják képzelni, és a közös tárolást is el tudják fogadni, azonban az utcai tárolás és a közös tárolás kombinációját elutasítják.

Arra is rákérdeztünk a kérdőív kitöltőitől, hogy mit tartanak fontosnak a bringa védelme érdekében.

Több mint 80% az idegenek előli elzárhatóságot tartja legfontosabbnak, de a válaszadók kétharmada számára ugyanilyen fontos, hogy közös tároló esetén legyen lehetőség az egyedi lezárásra is.
A válaszadók 15%-a jelölte be a bekamerázást, a riasztóra viszont csak 2,5% voksolt.
És maradt még az utolsó kérdés.

A válaszadók több mint fele 500 Ft-ban, további 30% pedig 1000 Ft-ban határozta meg azt az összeget, amennyit hajlandó lenne havonta azért fizetni, hogy kerékpárját biztonságban tudja.

Talán emlékeztek, a kérdőív megnyitásakor elmondtuk, hogy Szilágyi Szabolcs képviselő úr kezdeményezésére készült, aki azért tájékozódik erről a kérdésről, mert szándékában áll Miskolcon az első lakótelepi bringagarázs megvalósítása.
A felmérés eredményeit abban a reményben adjuk át neki, hogy rövidesen megvalósul az első miskolci lakótelepi bringagarázs, amelyet aztán majd újabbak követhetnek.

Címkép forrása: radentscheid-frankfurt.de