Kerékpárút-tervek Miskolcon 8.


Mai témánk egy olyan útvonal, amelynek hálózati szempontból lenne ugyan értelme, de a tervezett beavatkozással sajnos nem lehet célt érni. Ez az útvonal – amely a Gózon, Mexikóvölgyi és Muhi utcák csomópontjánál kezdődik, ilyen értelemben a legutóbb bemutatott útvonal folytatása – két homogén szakaszra bontható, az egyik a Muhi és a Szervezet utca, a másik a Tokaji és Bartók utca, a Vár utcáig.
A tervezett beavatkozás végig kerékpáros nyom burkolati jelek festése.

A Muhi és a Szervezet utca 2x1 forgalmi sávos, jellemzően erős gépjárműforgalmat vezet le, amely nagy sebességű. Itt a kerékpáros nyom önmagában semmit nem segít. A vegyes járműforgalomban kerékpározás a többség számára nem lesz vonzó. Kértük, hogy legalább 30 km/h sebességkorlátozás legyen (aminek a betartása, pontosabban be nem tartása persze nem kérdéses), ennek azonban nyomát sem láttuk a nem túl igényes forgalomtechnikai tervlapokon.

A kerékpáros nyomok, tehát a tervezett útvonal a Szervezet utca és a Tokaji Ferenc utca csomópontjánál fura módon nem a kisforgalmú Tokaji Ferenc utcában folytatódnak, hanem a Szervezet utcában, és a Ferenczi Sándor utcán át érik el a Tokaji Ferenc utca körforgalmát, majd vezetnek tovább a Vár utcáig.