Kerékpárút-tervek Miskolcon 5.


Miskolc és Felsőzsolca lassan szinte összenőnek, az ember ha nem tudná, talán el sem akarná hinni, hogy még 2022-ben sem lehet egyik városból gyorsan és komfortosan, de legfőképp: biztonságosan átkerékpározni a másikba. Ez annak ellenére is így van, hogy a két várost a 3 jelű út mellett összekötő kerékpárút középső szakasza (nem különösebben igényes elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárútként) már a keleti ipartelep hipermarketeivel egyidejűleg elkészült. Ám a folytatás elmaradt.

Nagyon jó hír, hogy megkésve bár, de immár belátható időn belül elkészülhet a következő szakasz, azonban a két város közvetlen kapcsolatának létrejöttére – a miskolci polgármester félreérthető nyilatkozata ellenére – sajnos még sokáig kell várni.

A most munkába vett szakasz az Auchan körforgalomnál csatlakozik a meglévő és kitáblázott 400 m-es elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárúthoz. A 3 jelű főút mellett, annak jobb oldalán halad, majd az autópálya felhajtó ág előtt jobbra tér. Az M30 autópálya alatt meglévő műtárgyon át vezet tovább az útvonal. A műtárgyat követően balra, a védtöltésre vezetik föl az útvonalat, itt elég meredek, 7%-os az emelkedő, ezért a kerékpárutat 3,00 m-esre szélesítik ki. (Az új építésű szakasz jellemzően 2,25 m szélességű lesz, 0,50 – 0,50 m széles padkával.)
A 3605 j. (a körforgótól Felsőzsolcára vezető) utat elérve az útvonal jobbra fordul, és áthalad a hídon, amelynek építésekor a kerékpárút helyét bekészítették.
Közvetlenül a műtárgyat követően jobbos ívvel folytatódik a kerékpárút, egyenesen dél felé tartva ér el a felsőzsolcai parkhoz, amely a kis körforgalomhoz csatlakozik.

Ezzel – ha nem is a nyugati bringasztrádák színvonalán – ténylegesen megvalósul végre a Metro és Felsőzsolca közvetlen kapcsolata. Ez nagyon-nagyon fontos, de korántsem elégséges előrelépés. Mert ahogy a bevezetőben már említettük, továbbra is megoldatlan marad a Miskolcra történő bejutás. Aminek a megoldása számos okból nem lesz egyszerű feladat.