Kerékpárút-tervek Miskolcon 4.


Sorozatunk előző két részében Mályi felől eljutottunk Miskolcra, egészen az Erzsébet királyné útja jelzőlámpás csomópontjáig. Itt még mindig a város déli végén vagyunk, kérdés, hogyan jutunk el kerékpárforgalmi létesítményen a belvárosba, vagy az azon is túl fekvő úti célokhoz?

Közvetlenül (a Csabavezér úton) jó ideig még biztosan nem, a terv kerülőutas megoldást tartalmaz.

A tervezési terület az Erzsébet királyné útjától indul. A tervek a kisforgalmú lakóutcákban mintegy másfél kilométer hosszban kerékpáros nyomok festését és burkolatjavítást tartalmaznak: a Deák Ferenc – Szabó Károly – Boglárka – Almáskert – Vadrózsa utcában.

Innen 235 m hosszban önálló kétirányú kerékpárút épül közvetlenül a Hejő partja mentén, szélessége 2,30 m. Eredetileg közvilágítás is elő volt hozzá irányozva, reméljük, meg is valósul.

A rövid kerékpárút a Sátor utcánál csatlakozik a Haladás utcához, innét az útvonal kerékpáros nyommal folytatódik.

Persze nem is lenne igazi magyar kerékpárúti projekt az, amiből kimaradna az autók számára történő útépítés: a Haladás utca íves szakaszát leburkolják, egészen a tapolcai műúthoz csatlakozó, meglévő keskeny Hejő-hídig, amelyet azonban nem építenek át, így ott az 5,50 m-es útszélesség 2,75 m-re szűkül.

A Miskolctapolcai út keresztezését követően 17 m hosszú, új építésű kerékpárúton érhető el a meglévő miskolctapolcai kerékpárút. Innen már mind a belváros, mind Tapolca, mind az egyetem elérhető.

(Folytatjuk.)