Kerékpárút-tervek Miskolcon 3.


Sorozatunk második részében eljutottunk Mályiból Miskolcra, a 304 jelű, vagyis az autópályára vezető útig. Most kiderül, hogyan tovább, miután megérkezünk a TTL elé.

A tervezési terület a Déli utca és a 304 jelű út Pesti úttal alkotott jelzőlámpás csomópontjának háromszögszigetén kezdődik.

Ez a projektelem három szakaszt tartalmaz:

  • keleti irányban kapcsolatot ad a Škoda-szalonig,
  • észak felé a Bogáncs utca, Erzsébet királyné útja, Deák utca bonyolult jelzőlámpás csomópontjáig vezet,
  • nyugat felé (a harsányi úthoz) is képez egy fura kapcsolatot.

A keleti irányú kapcsolat 2,25 m használati szélességű kétirányú kerékpárút lesz, amelyet átvezetnek a körforgalom két északi ágán, és amelynek az autószalon előtti szakaszát elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárútként tervezik kitáblázni.

A Pesti út/Erzsébet királyné útja/Bogáncs utca komplex csomóponthoz vezető szakasz a körforgalomnál elválik a keleti szakasztól és önálló, 2,25 m széles kétirányú kerékpárútként északra tér. Itt sajnos hiányzott a beruházások összehangolása: az épülő gyorsétterem közútkapcsolatát már a kerékpárútra figyelemmel, a kerékpárút szintjére emelve kellett volna kialakítani.
A Praktiker parkolójának vonalától az útvonal a meglévő járda fölhasználásával minimálszélességű, 2,75 m-es elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárútként folytatódik.
A jelzőlámpás csomópontban a megszokott kelet-európai módon létesül a gyalogos-átkelőhelyek mellett átvezetés a Pesti út déli oldali felületén, valamint az Erzsébet királyné útján és a Deák Ferenc utca mellett. Ez sem közlekedésbiztonsági szempontból, sem a kerékpározás versenyképességét, komfortját tekintve nem optimális megoldás.

A legfurcsább a harsányi út elérése lesz: a Déli utca – Simándy Pál utca – Lavotta utca útvonalon, kerékpáros nyomokon – amelyek már le is koptak, a műholdképre mi sem rajzoltuk föl őket.

A most bemutatott hálózatrészben a leggyengébb láncszemek – csöppet sem meglepő módon – a csomópontok lesznek. Ez rendszerszintű hiba: Magyarországon a legvédtelenebb úthasználók védelmét és komfortját tekintve általában elmaradott a csomóponttervezés, és a pályázati kiírások sem segítik elő, hogy korszerű és biztonságos, kerékpározásbarát csomópontok születhessenek. A korábban gépkocsiforgalomra optimalizált csomópontokat csak komolyabb beavatkozásokkal lehetne érdemben fejleszteni, erre a szokásos projekt-keretek között nem nagyon van mód.
Véleményünk különösen vonatkozik a Déli utcai csomópontra és a Pesti út/Erzsébet királyné útja/Bogáncs utca különösen bonyolult csomópontjára.

A Déli utcai csomópontban a Déli utca bekötése a legtragikusabb.
Azt nem is említjük, hogy a szigeten a felállóhely mérete elegendő-e a konfliktusmentes közlekedéshez, tudjuk, hogy nem.
A műszaki leírás csak a gyalogosjelzők átmaszkolásáról szól, de itt ennél nagyobb probléma, hogy koldulólámpa van, szakszóval gyalogos bejelentkezés, ami azt jelenti, hogy a Pesti utat keresztezni kívánó gyalogosok nem kapnak önálló zöld jelzést, hanem egy gombot megnyomva kérhetik, hogy zöldre váltson számukra a lámpa. Nem láttuk a terveken, hogy a bejelentkező nyomógomb helyét módosítanák, vagy a kerékpárvezetők külön nyomógombot kapnának, márpedig a jelenlegi kialakítás esetén a nyomógomb kerékpár nyergéből nem kezelhető.
Ennél is nagyobb baj, hogy a kerékpáros átvezetés érdemben nincs megtervezve. Az átvezetés közvetlenül a Pesti utat keresztező gyalogos-átkelőhely mellé kerül, és a szemközti járdasarokra vezet. Innen kell majd rákanyarodni a Déli utcai kerékpáros nyomokra. Ez barkácsolás, nem mérnöki megoldás.

Nem lesz kényelmes, nem lesz gyors, és véleményünk szerint igazából bizonságos sem a Pesti út/Erzsébet királyné útja/Bogáncs utca csomóponton kerékpárral való átjutás. Szigetre föl, szigetről le, kacskaringózás, részlegesen védett irányítás mellett – ez utóbbi lényegében azt jelenti, hogy a kanyarodó autókat ráengedik a kerékpárokra (meg a gyalogosokra), ahogy eddig is.

A következő részből kiderül, lesz-e folytatás a belváros felé.

(Folytatjuk.)