Kerékpárút-tervek Borsod-Abaúj-Zemplénben 2.


A 3701 és 3 j. utak csomópontja – Szikszó, meglévő kerékpárút kezdőpontja

Ennek az útvonalnak – amely a Szikszót és Aszalót összekötő kerékpárút folytatásaként vezet Szikszóról Miskolc felé – két, jól elkülönülő szakasza lesz:

  • a szikszói települési szakasz,
  • a Szikszót a 3 j. út ongai elágazásával összekötő szakasz.

A nagyobb gond a szikszói városi szakasz. Egyrészt célkitűzés a kerülőutaktól mentes vonalvezetés, másrészt a hármas út városi átvezető szakasza nagyon kedvezőtlen adottságú, az út- és az utcakeresztmetszet nagyon szűkös, és sokfelé egyáltalán nincs mód szélesítésre, pl. a Vadász-patak hídjánál.

Ezért itt egyelőre kompromisszumos tervek születtek. Az alapgondolat, a kétoldali kerékpársáv jó, azonban a 8 m útpályaszélesség a kiemelt szegélyes szakaszokon 2,75 m-es gépjármű forgalmisáv-szélesség mellett 1,25 m-es kerékpársávot, a padkás szakaszokon 3,00 m gépjármű forgalmisáv-szélesség mellett 1,00 m-es kerékpársávot enged, és erre jönnek még az olyan kötöttségek, mint az említett híd.
Ezek olyan erős kompromisszumok, amelyek sem kerékpárral sem gépkocsival közlekedve nem tűnnek jónak, viszont a kerékpározhatóságot ezen az úton akkor is biztosítani kell, ha a projektnyomvonal más lesz.

Még nem tudjuk, mi lesz a megoldás.

A tervek szerint Szikszó déli határától egyoldali kétirányú kerékpárút fog vezetni az ongai elágazásig a 3 j. út szelvényezés szerinti bal (tehát a nyugati) oldalán.
A kerékpárút burkolata 2,30 m széles lesz, mindkét oldalon 0,7 m szélességű padkával.

Várhatóan tehát jól kerékpározható szakasz létesül.

(Folytatjuk)