Kerékpárút-tervek Borsod-Abaúj-Zemplénben


Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság országosan mintegy 1400 km kerékpárút terveztetésére kapott forrást a kormánytól. A kormánybiztosság a tervezési feladatokat megyénként osztotta le, a terveztetést részben a megyei önkormányzatok, részben a Magyar Közút illetékes igazgatóságai bonyolítják le. Megyénkben a programba öt nyomvonal került. Az év folyamán dolgoztak a különböző tervszinteken. A folyamat eredményeként 2021 végéig a kész kiviteli tervek szintjéig kellett eljutni. Borsod-Abaúj-Zemplénben a Magyar Közút három, a megyei önkormányzat kettő tervezést végeztetett.

A Magyar Közút Megyei Igazgatósága által terveztetett útvonalak

A terveket a Flavus Mérnökiroda készítette (a Sajókeresztúr – Sajószentpéter alvállalkozója a Mikroline). Jó szemléletű tervekkel találkoztunk, a Magyar Közút pedig nagyon nyitott volt észrevételeink befogadására.

1. Sajókeresztúr – Sajószentpéter, a 26 j. fkl. út mentén

Ez a szakasz azért nagyon fontos, mert vele végre megvalósulhat Miskolc és Sajószentpéter közvetlen összeköttetése a 26-os út mellett.
A nyomvonal a 26 j. út szelvényezés szerinti jobb (tehát a keleti) oldalán vezet, a már korábban megtervezett szakasz folytatásaként. Az egykori BÉM bejárati úttól indul és a főúttal kb. párhuzamos. Használati szélessége 2,30 m. Az újabb projektekben a korábban jellemző 2,00 m helyett már általában 2,30 m-rel tervezik a kétirányú kerékpárutakat. Ez egyrészt előrelépés, másrészt persze változatlanul elmarad Nyugat-Európától, ahol ma már kétirányú kerékpárutakra 3,00 m a jellemző, a gyorsforgalmi kerékpárútvonalakon pedig 4,00 m, vagy akár több.

A tervezési területen kevés a csomópont, azok kialakítása véleményünk szerint biztonságos lesz.
A nyomvonal keresztezi a Sajóecsegről Sajóbábonyba vezető vasúti vontatóvágányt. Ide eredetileg labirintkorlátot terveztek, azonban egyesületünk javaslatára a kerékpárút fénysorompóval lesz biztosítva.
A kerékpárút eléri a 26 j. út csonka körforgalmát, amelytől a Sajószentpétert elkerülő út készül. A körforgalom előtt jobbra tér, a Miskolc – Ózd vasútvonal mellé, ahonnan a vasútvonallal párhuzamosan, egy meglévő földút felhasználásával jut el végpontjáig, a sajószentpéteri Gyöngyvirág és Csiba László utcák találkozásáig.

(Folytatjuk)

Címkép forrása: NIF Zt.
Térképvázlatok a posztban: google, Vascsák Roland