Kedvezmény az Excelsior Sportcentrumban KME tagsági kártyával


A Kerékpáros Miskolc Egyesület tagsági kártyával elsőként az Excelsior Sportcentrumban tudtok kedvezményesen vásárolni. A tagsági kártya felmutatásával 5% kedvezményt kaptok kerékpár, és 10% kedvezményt egyéb kiegészítő vásárlása esetén Miskolcon a Pesti út 62. szám alatt található üzletben. Tomor Lászlóval az Excelsior Sportcentrum vezetőjével beszélgetünk a múltról, jelenről, és a további tervekről.

Excelsior Sportcentrum

KME: Miskolc déli részén vagyunk, egy szépen felszerelt üzletben. Mióta várjátok a vásárlókat ebben az üzletben?

Tomor László: Lassan kilencedik éve várjuk ügyfeleinket ebben az üzletben, mely minden tekintetben saját elképzeléseink szerint lett kialakítva. Aki ide bejön nem egy megszokott kerékpárbolt kinézetével találkozhat. Célunk, hogy egy szellős, szép üzlet legyünk. Ezt a koncepciót próbáljuk meg követni, és két szinten kínáljuk eladásra a kerékpárokat és a kiegészítőket.

KME: Mennyire érződik a bevásárlóközpontokban megjelenő olcsó kerékpárok hatása?

Tomor László: Nem feltétlenül ez az, amely befolyásolja a mi irányunkat. Törekszünk a magasabb minőségű termékekkel foglalkozni, és nem azzal, amely esetleg konkurálhatna a multikkal. Azt gondolom, hogy ha megvan a megfelelő kerékpár a megfelelő területre, akkor nem mindegy, hogy az milyen minőségű. Annál nagyobb élményt tud nyújtani a bringa, minél inkább testre van szabva. Minél inkább megfelel a feladatnak, annál szívesebben ül fel rá az ember újra és újra. A készre szerelt kerékpárok mellett rengeteg kiegészítőt is tartunk folyamatosan raktáron. Van, aki csak munkába járásra használja a kerékpárt, mások aktívan sportolnak, így próbálunk mindenki elvárásának megfelelni, de a piac is nagyon gyorsan változik. Gyakorlatilag egy szezon alatt akár két-három újabb hullám ér el minket a vásárlókon és a gyártókon keresztül. Legutóbb például a fixi-őrület volt érezhető, most pedig a cyclo-cross az, melyet kezdenek egyre gyakrabban keresni a vásárlók. Mindemellett folyamatosan jönnek az új fejlesztések is. Elsősorban például a 27.5?-os kerékpárok mostani megjelenésére is reagáltunk, és felvettünk a kínálatunkba ezeket a termékeket is.

Excelsior Sportcentrum - Életkép

KME: Az utóbbi idők rendőrségi szigorítása mennyire volt érezhető a kiegészítők vásárlása terén?

Tomor László: Úgy érzem mindenképp jó hatással volt a kereskedelemre. Ezek egyébként sem szigorítások, hiszen a kerékpár kötelező tartozékai eddig is a szabályozás részei voltak. Azonban ahogy egyre nagyobb figyelmet kapnak a kerékpárosok, úgy a hatóság is lépett. Nem azt mondom, hogy a büntetés mindenre jó megoldás, de az ellenőrzések hatására a lámpák és a fényvisszaverők iránti kereslet is megnőtt.

KME: Egyedi építésű bringák összeszerelését is vállaljátok?

Tomor László: Ha adott minden alkatrész, akkor gyakorlatilag egyedi kerékpárokat is tudunk építeni, azonban erre egyre kisebb az igény. Aki egyedi építésű kerékpárban gondolkodik, ő már inkább saját maga szereli össze, saját magának díszíti. Ennek megvan az az előnye is, hogy nem biztos, hogy ellopják, vagy ha el is viszik, akkor könnyebb megtalálni. Azonban a különböző alkatrészek beszerzésében mindenképp segítünk.

KME: Számlálási adatok alapján kimondható, hogy az elmúlt években nőtt Miskolcon a kerékpárosok száma. Ezt a növekedést mennyire érzékelitek?

Tomor László: Egyáltalán nem érezzük. Folyamatosan változik a piac, és régebben lényegesen több kerékpárt értékesítettünk, mint manapság. Most viszont a régi kerékpárokat veszik elő az emberek, és azokat hozzák szervizbe. Itt valahol kompenzálja egymást a két dolog.

Excelsior Sportcentrum - Választék 2

KME: Miskolcon egyre hosszabb a kijelölt kerékpáros nyomvonal. Mennyire érzitek ennek hatását?

Tomor László: Mivel az Excelsior Sportcentrum elég messze van a legközelebbi kerékpáros nyomvonaltól is, így nem igazán érezzük annak hatásait. Azonban volt alkalmam Koppenhágában kipróbálni az ottani közbringát, és azt kell mondjam, nagyon tetszett.

KME: Nem csak a felnőtteket várjátok itt az üzletben, hanem egészen fiataloknak is vannak kerékpárok, ahogy láttam.

Tomor László: Igen, vannak futóbringáink, valamint kisméretű gyermekkerékpárok a kínálatunkban, de a junior kategóriában is van választék. Próbálunk gyorsan reagálni az igényekre, ha lehetőségünk van, akkor beszerezzük a kívánt tartozékokat is.

KME: Vannak extrém igények is?

Tomor László: Inkább úgy fogalmaznék, hogy ennyi év után már nem igazán tudnak olyat mondani nekünk, amin meglepődnénk.

KME: Van még Magyarországon kerékpárgyártás, ahonnan esetleg komplett kerékpárokat lehet rendelni, és értékesíteni?

Tomor László: Jórészt összeszerelő helyek vannak, komplex kerékpárgyártás már nem jellemző Magyarországon. Gyakorlatilag a távol-keleti alkatrészek, melyek a kerékpárok 99 százalékán vannak annyira olcsón szerezhetők be, hogy kis mennyiségben nem is éri meg a gyártásuk. Például az üzletben található kerékpárok nagy részén található kormányt az országban le sem tudnák gyártani, mert nincs hozzá meg a megfelelő technológia.

Excelsior Sportcentrum - Választék

KME: Van előnyben részesített gyártó itt az Excelsior Sportcentrumban?

Tomor László: Mi a Meridát képviseljük elsősorban. De megtalálható itt a Kellys és 2013-ban a KTM-et is felvettük a kínálatunkba. Persze a régi márkákat is forgalmazzuk még, mint például a Hauser vagy a Caprine.

KME: Ahogy beléptem az ajtón egyből láttam, hogy a Merida, mint márka igen erősen jelen van az üzletben.

Tomor László: Igen, ahogy említettem a Merida az egyik fő partnerünk, és kevesen tudják, hogy Merida teszt-center is vagyunk. Vannak olyan kerékpárjaink, amelyeket kaució ellenében el lehet vinni.

KME: Mire jó ez a lehetőség?

Tomor László: Ha szeretne valaki egy komolyabb kerékpárt vásárolni, de nincs a környezetében ilyen jellegű bringa, akkor azt innen el lehet vinni, ki lehet próbálni. Egyedi igénytől függően ez lehet néhány órás, vagy akár egy egész napos teszt is.

KME: Az emberek mennyire figyelnek oda a saját kerékpárjukra?

Tomor László: Azt kell mondanom, nagyon kevés a tudatos vásárló, aki azért hozza be a kerékpárt, mert érzi, hogy valami zörög, csattog, esetleg szorul. Az emberek többsége csak akkor hozza már el a szervizbe a kerékpárját, ha valami olyan baja van, amikor már végképp nem tudja használni. Pedig egy megnyúlt lánc, vagy elkopott fogaskeréksor is balesethez vezethet. El kell fogadni, hogy ezek az új kerékpárok már nem a hagyományos 28-as Csepel kerékpár kategóriájába esnek, hanem bizony ezekre oda kell figyelni. Szervizelni kell a teleszkópot, a hajtáslánc nem megfelelő használat vagy rossz váltások esetén megnyúlik, V-fék használata esetén az abroncsra is oda kell figyelni, valamint a fékbetétekre is. Tárcsafék esetén pedig a hidraulikus olajat legalább kétévente célszerű lecserélni, ugyan úgy, mint az autóknál. Ezek az apróságok nagymértékben meghosszabbítják egy kerékpár élettartamát.

KME: A szervizben mennyire tudjátok követni az új fejlesztéseket?

Tomor László: Alapvetően mindent meg tudunk oldani szervizünkben. A nagyon speciális eseteket is megpróbáljuk kezelni. A legújabb villákat és fékeket is megszereljük. Ez ugye sarkalatos pontja a kerékpárnak, és például a váltó beállításán is sok múlik. Ezeket viszonylag gyorsan el is végezzük. Szervizünkben soha nem használunk bontott alkatrészt, amikor cserélünk valamit az mindig új lesz. Fontosak a szerszámok is, mert csak jó szerszámmal lehet minőségi munkát végezni. Erre kiváltképp odafigyelek. Szervizes kollégáim folyamatosan képzésekre járnak, így biztosítjuk azt, hogy a legújabb technológiákkal is megbirkózunk, illetve a szerszámkészletünket is frissítjük.

Excelsior Sportcentrum - Kerekek

KME: Ilyenkor téli időszakban lenne érdemes szervizbe hozni a kerékpárt.

Tomor László: Ezt sajnos 16 év alatt nem sikerült elérnünk a vásárlóknál, hogy ne akkor hozzák a kerékpárokat, amikor már késő. Az első napsütés alkalmával gyakorlatilag nem férünk el a boltban, mert mindenki akkor döbben rá, hogy nem tudja használni a kétkerekűt. Pedig a kerékpárnak is jobb lenne, ha ősszel egy átvizsgálás erejéig behoznák a szervizbe, és tisztán, jó állapotban tennék el télire. Az első adandó alkalommal pedig vidáman használhatnák, nem lenne idegeskedés és kapkodás sem.

KME: Van egy másik szolgáltatásotok is, amely a téli időszakhoz kapcsolódik, mégsem sokan hallottak róla.

Tomor László: Igen, ez a bringahotel szolgáltatásunk. Minimális összegért cserébe a téli szezonban tároljuk a kerékpárokat fűtött, zárt, védett teremben. Aki igényli, annak előtte át is nézzük a szervizben a kerékpárját. Ez a szolgáltatásunk már negyedik éve működik. Leginkább azoknak tudom ezt ajánlani, akik télire nem tudják hova tenni a kerékpárt, vagy bérházban laknak, és nem szeretnék a közös tárolóba letenni.

KME: Lillafüreden van egy tömlő-automata, amelyet az Excelsior üzemeltet. Tervbe van még véve további hasonló automata üzembe állítása?

Tomor László: Igen, gondolkodunk azon, hogy a város mely pontján lehetne még olyan automatákat elhelyezni, de mindenképp kerékpárosok által sűrűn használt útvonal mentén fogjuk elhelyezni a szerkezeteket.

KME: Mennyire látod biztosítottnak a jövőben is ezt a szakmát? A fiatalok érdeklődnek a kerékpárok szerelése iránt?

Tomor László: Ez egy olyan szakma, amelyet nem tanítanak az iskolákban. Valakinek vagy benne van a kezében, és kamatoztatni tudja a tudását, vagy nem érez rá, és akkor hiába oktatjuk, akkor nem fog neki menni. A fiatalok elég nehezen foghatók ilyen jellegű munkára. Azt vettem észre, hogy nem érdekli őket az, hogy mitől megy, vagy mitől működik, csak menjen és működjön. Sajnos hosszú távon ez rányomja bélyegét arra, hogy egy-egy szakma a jövőben is fenn tudjon maradni. Ilyen a kerékpár-szervizelés is.

Excelsior Sportcentrum - Sisakok

KME: Különböző rendezvényeken is megjelentek. Mennyire tartod fontosnak, hogy ne csak itt az üzletben találkozzanak veletek az emberek?

Tomor László: Igyekszünk minden olyan rendezvényen megjelenni, amelynek a kerékpározáshoz valamilyen formában köze van. Voltunk kerékpárversenyen, a Critical Mass-en is megjelentünk ingyenes kerékpár-átvizsgálással, valamint megszerveztük az I. Miskolci Kerékpáros Találkozót. Ez utóbbi egy kiállítással és vásárlással egybekötött rendezvény volt, amelyet szeretnénk folytatni a jövőben is, és minden év szeptemberében megrendezni. Ötletként felmerült, hogy a szezon elején, tavasszal is legyen egy ilyen jellegű esemény. Elgondolkodunk rajta. 2014 tavaszán rendezünk egy országúti kerékpártesztet, amelyet a Bükkben szeretnénk megvalósítani. Ez az esemény a már említett Merida tesztelési lehetőségnek egy továbbgondolt változata lesz.

KME: Amit említettél fixi-, és cyclo-cross-láz mennyire jellemző? Ezek a fellángolások tartósak, vagy időszakosan jelennek csak meg?

Tomor László: Körülbelül két hónapig tart egy ilyen fellángolás, és ahogy jön, úgy el is tűnik. Azonban a mi vásárlórétegünk alapvetően a 18-45 közötti kerékpáros korosztályból kerül ki, aki esetleg családos, vagy szereti megnézni azt, amit megvásárol. Az internetes kereskedelem érezhetően rányomja bélyegét nemcsak a kerékpáriparra, de én azt gondolom minden másra is. A mai fiatalok nem igénylik azt, hogy a kereskedőt megkérdezzék, vagy a tapasztalatokról az eladóval beszéljenek. Azok a szolgáltatások, amelyeket itt nyújtunk, azokat nem igénylik. Pontosan ezért mi inkább arra törekszünk, hogy aki betér hozzánk minél több információval lássuk el a kerékpárokkal vagy az adott kiegészítővel kapcsolatban. Így próbálunk meg többet nyújtani egy sima web áruházzal szemben. Meg persze itt ki is tudják próbálni, meg tudják tapogatni a kiegészítőket, esetleg fel is tudják próbálni az adott ruhadarabot is, nem a vásárlás után döbbennek rá, ha esetleg nem megfelelő a kiválasztott termék.

KME: Webáruházzal nem rendelkeztek. Ezek alapján nem gondolkodtál el egy internetes áruház beüzemelésén?

Tomor László: Mindenképp szeretnénk a világháló felé is nyitni. Sokan megemlítik, hogy nem elég informatív, nem elég aktív a honlapunk. Folyamatban van egy új oldal fejlesztése, azonban nem szeretnénk egy sokadik webshopot üzemeltetni. Próbálunk majd az internetes kereskedelem felé is nyitni, de a klasszikus kerékpár üzlet forgalmát nem szeretnénk abba az irányba terelni.

KME: Zárszóként te, aki napi szinten ezzel foglalkozol, hova tennéd a kerékpárt az emberek életében?

Tomor László: A kerékpár nem olyan státuszszimbólum, mint mondjuk egy mobil vagy egy sportautó. Ennek ellenére azt kell mondanom, ha az ember megtalálja a hozzá illő kerékpárt, akkor gyaníthatóan a környezetében is lesznek olyanok, akik vásárolnak egyet maguknak. Sokan jönnek rá, hogy az íróasztal mellől fel kell állni, és ülnek kerékpárra szabadidejükben. Ebben az a fantasztikus, hogy ha az ember a saját elhatározásából ül rá a bringára, akkor saját edzettségének megfelelően, annyit teker, amennyit akar.

[hr]

Bár a beszélgetést december elején készítettük Tomor Lászlóval az Excelsior Sportcentrumban, az interjú ideje alatt a hideg idő ellenére többen is megfordultak az üzletben. Volt, aki csak nézelődött, de akadt olyan is, aki vásárlási szándékkal kereste fel a boltot. Egy átvizsgálás erejéig egyébként is érdemes bevinni a kerékpárt a szervizbe, hogy tavasszal már csak fel kelljen rá ülni, és széles vigyorral az arcunkon tekerni.

Az Excelsior Sportcentrum elérhetőségei:
Cím: 3515 Miskolc, Pesti út 62.
Telefon: 46/400-677
Web: http://www.excelsiorsport.hu/
E-mail cím: excelsior@chello.hu