Kedden jogszabályváltozás: módosulnak a kerékpárok üzemeltetési műszaki feltételei


2013. december 10-én lép hatályba a 72/2013. (XII.2.) NFM rendelet, amely egyebek között a kerékpár kötelező és nem kötelező felszerelésére vonatkozó szabályokat is módosítja.

Mint tudjátok, a kerékpár üzemeltetésének műszaki feltételeit a 6/1990-es KÖHÉM-rendelet határozza meg, most ezt módosították, meg sem várva a 2014-es év beköszöntét.

A módosítás nagyon esedékes volt, például azért is, mert a KRESZ 54. §-ának tavalyi módosítása óta egymásnak ellentmondó szabályok vonatkoztak a kerékpárosokra.

A következőkben áttekintjük a mostani módosítást.

1. Kötelező felszerelések

 Kötelező felszerelések

Könnyítések:

  • bekerült a rendeletbe, hogy a lámpák lehetnek a kerékpároson is (ezzel összhangba hozták a szabályozást a KRESZ tavalyi módosításával).
  • gyakorlatilag a dinamós rendszerek kivételével az első és a hátsó lámpának már nem kell együtt kapcsolhatónak lennie.
  • az első és hátsó lámpánál a villogó üzemmód megengedetté vált.

Szigorítások:

  • a kormányra vonatkozó előírás kiegészült azzal, hogy a kormány semmilyen helyzetében nem akadályozhatja a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működését,
  • a fékberendezésekre vonatkozó előírás kiegészült azzal, hogy azoknak száraz és nedves időben egyaránt működtethetőnek kell lenniük,
  • az előre fényt adó lámpától is megkövetelik, hogy tiszta időben legalább 150 m-ről látható legyen a fénye,
  • új előírás, hogy előre is kötelező a (fehér) fényvisszaverő (a tavalyi KRESZ-módosítás már tartalmazta).

Részben könnyítés, részben szigorítás is:

  • jelentősen módosult az oldalsó fényvisszaverőre (küllőprizmára) vonatkozó szabály, amelyből egy helyett mostmár egy átmérő mentén elhelyezve kettő darab szükséges, de helyettük alkalmazható fehér fényvisszaverő körgyűrű felület a felnik közvetlen közelében, vagy reflexcsíkos gumiköpeny is, ha megfelel a vonatkozó ENSZ-EGB előírásban foglaltaknak (a neves gyártók kerékpárüzletekben forgalmazott külsői általában megfelelnek).

Mire érdemes odafigyelni?

  • mindig ügyelj rá, hogy a lámpád, villogód úgy legyen elhelyezve akár a kerékpárodon, akár rajtad, vagy a ruhádon, hátizsákodon, hogy tényleg látható legyen a fénye a többi közlekedő számára! A ruházat, hátizsák anyaga menet közben elmozdulhat, redőződhet, a lámpát eltakarhatja. Ilyenkor nagy esélye van a balesetnek, mert hiába a lámpa, ha nem látható.
  • míg oldalról korábban elég volt egy prizma, mostantól kettő szükséges. Jó dolog, hogy mostantól el kell fogadni a reflexcsíkos külsőt az oldalsó küllőprizmák helyett. Viszont a módosítás szövegezése alapján sajnos továbbra sem szabályosak az egyébként kiváló láthatóságot biztosító küllőre pattintható fényvisszaverő pálcák.
  • ugyanígy nem felelnek meg a jogszabálynak a mostanában egyre divatosabb és tényleg jó láthatóságot biztosító LED-es küllővillogók.
  • a kettőnél több kerekű és 80 cm-nél szélesebb kerékpárt elölről és hátulról egyaránt nem középen, hanem mindkét oldalán egy-egy lámpával és fényvisszaverővel kell felszerelni.

A kötelező felszerelésekkel honlapunkon részletesebben is foglalkozunk.

2. A rendeletben nevesített, nem kötelező felszerelések

(E pontban csak a változásokra térünk ki.)

A gyermekülés felszerelhetőségére vonatkozó régi szöveg kibővült az alábbiakkal:
"Az ülésfelület súlypontjának a jármű hosszanti függőleges szimmetriasíkjában, a tengelysíkok között kell elhelyezkednie. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés azzal a feltétellel megengedett, hogy háttámlával és a gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a kibújást minden körülmények között megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel van ellátva."

A módosítással szabályossá válik az egykerekű utánfutó is (eddig csak egytengelyű, de két nyomon futó utánfutót tartalmazott a rendelet).

A kerékpár utánfutóját elölről is fel szabad szerelni (fehér) fényvisszaverővel. Azonban míg hátul az utánfutó fényvisszaverőjének háromszög alakúnak kell lennie, és az utánfutó középsíkjában vagy attól balra kell elhelyezni, elöl a fényvisszaverők nem lehetnek háromszög alakúak és ha vannak, mindkét oldalra el kell őket helyezni.

A rendelet módosítást követően aktuális szövegét is megtaláljátok itt.