Karácsonyi ajándék a Miskolcon kerékpározóknak


Az Andor utcán járva az utóbbi napokban útfelbontással találkozhatunk.

Ezt a képet nézve úgy gondolhatnánk, hogy minden rendben történt. Azonban mégsem ez a helyzet.

A bajok persze nem most kezdődtek, hanem évtizedesek: súlyos szakmai hiba volt a nyitott kerékpársáv felfestése, mert ide kerékpársáv kellett volna (igen, folytonos sárga színű vonal, természetesen megszaggatva mindenhol, ahol gépjárművek ráhajtását biztosítani kell).
A nyitott kerékpársáv elsősorban arra szolgál, hogy ahol két gépkocsi nem férne el egymás mellett, ott a nyitott kerékpársávba belépve kerülhessék ki egymást. Itt nyilvánvalóan nem ez a helyzet, hiszen a gépjárművek számára a forgalmi rend egyirányú, semmi szükség nincs rá és semmi értelme, hogy gépkocsik – hosszirányú haladásra – belépjenek a kerékpársávba.

A forgalmi rend annyiban szabálytalan, hogy nyitott kerékpársáv csak ott létesíthető, ahol a kerékpársáv nem megvalósítható – itt azonban semmilyen műszaki akadálya nincs a kerékpársáv felfestésének.

Ki tudja, talán a helytelenül alkalmazott burkolati jelek is hozzájárultak az elkorlátozást végzők tévedéséhez. Abból az irányból helyezték ki a figyelemfelhívó fényvisszavető jelzőtáblákat, ahonnan elvileg semmivel nem lehet ráhajtani az elkorlátozott szakaszra.
Ez nem lenne baj,

viszont abból az irányból (a belváros felől), ahonnan szabályosan érkeznek járművek (kerékpárok), elmulasztották a szabályos elkorlátozást, csupán egy szalagot lógattak ki, ami sötétben egyáltalán nem látszik, nehezen észlelhető, ráadásul a szalag rögzítésének módja kifejezetten alkalmas arra, hogy az azt (pl. szemből vakító fénnyel érkező gépkocsi miatt) nem észlelő és ezért esetleg belehajtó kerékpárvezetőt fölnyársalja.

Lásd a címképet, amely külön megvilágított fotó.

Őszintén szólva nem ilyen karácsonyi meglepetésre vártunk, és bár az eddigi tapasztalatok nem túl biztatóak, reméljük, utoljára találkoztunk ennyire igénytelen munkavégzéssel.