Ismeretlen kerékpárút: az úttest


Miközben számos hazai tervező és politikai potentát vizenyős szemei előtt még mindig a -- fejlett országokban már kidobásra ítélt -- járdára gyógyított kerékpárutak lebegnek, Németországban gőzerővel zajlik a kerékpárosokat e silány létesítményekről az úttestre visszavezető forradalom. A kötelező kerékpárúthasználat problémakörével már eddig is sokat foglalkoztunk, ezután is ezt fogjuk tenni, így például a Heti Bringásban is rendre találkozhattok majd az ezzel kapcsolatos hírekkel. Most éppen a berlini Der Tagesspiegel vett észreegy tudatformáló kampányt, mely autósoknak szól. A cikk van annyira érdekes, hogy nem csupán felhívjuk rá a figyelmeteket, hanem le is fordítottuk nektek. Olvassátok!

Figyelem!
Az öt csillag után következő szöveg egy német nyelvű, és a németországi viszonyokat taglaló cikk magyar fordítása. A cikk kitételei tehát a németországi jogi környezetre vonatkoznak. A hazai szabályozás a kerékpárúthasználati kötelezettség szempontjából ma már Európa egyik legáporodottabb, legelavultabb szabályozása, nálunk a kerékpárutak használata minden esetben kötelező, és a kerékpárutak kijelölésének sincs semmilyen feltétele, műszaki-közlekedésbiztonsági minimumkövetelménye. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy akár egy trágyakupacra is kitűzhető a Kerékpárút jelzőtábla, használata pedig onnantól a kerékpáros számára kötelező.
A cikkben foglaltakat az elmondottakra tekintettel kell értelmezni.


Az autósok gyakran agresszívan reagálnak azokra a kerékpárosokra, akik az úttesten haladnak -- pedig ez a legtöbb esetben szabályos. Bréma plakátkampánnyal küzd a tudatlanság ellen. Minta lehet ez Berlin számára is?

"A legtöbb esetben szabad az úttesten kerékpározni" -- ez áll nagy betűkkel azokon a plakátokon, amelyeket néhány hete helyeztek ki Bréma város egész területén a megállóhelyeknél és a fontos kereszteződésekben. Az akció hatásosnak látszik. Mindeneste így gondolja Markus Otten brémai közlekedéstervező. Néhány helyen megfigyelte, hogy alábbhagyott az autósok úttesten kerékpározókkal szembeni agresszivitása. Brémában a kerékpárforgalom részaránya az összes megtett út 25%-a.

Ez a legmagasabb részarány az 500 ezer lakosnál nagyobb nagyvárosok között.

A legtöbb kerékpárút használata már Berlinben sem kötelező. A város vezetése szerint már csak a kerékpárutak 15%-a van kitáblázva azzal a kék jelzőtáblával, amely alapján a használatuk kötelező.
A kerékpárosok a legtöbbször biztonságosabban és gyorsabban haladnak az úttesten -- erősítették meg a vizsgálatok. A német biztosítótársaságok balesetek kutatásával foglalkozó intézetének [Unfallforschung der Versicherer (UDV)] egyik tanulmánya szerint sajnos azonban a közlekedők 85%-a nem tudja, hogy a kerékpárutak használata nem kötelező automatikusan.

A tudatlanság következményei Berlinben naponta újra átélhetők: a kerékpárosok agressziónak vannak kitéve, veszélyesen előzik őket, és durván mutogatnak a régi kerékpárutakra.

"A közhiedelem megváltoztatása a közúti forgalomban, ez kemény dió"

Burkhard Hornnak, a berlini szenátus közlekedési osztályvezetőjének tetszik brémai kollégái kampánya. Minden városnak küzdenie kell azzal, hogy az autósok nem tudnak az általános kerékpárút-használati kötelezettség 1997-es feloldásáról. Azonban kétségei vannak, hogy vajon a brémaihoz hasonló plakátok tartós változáshoz vezetnének-e Berlinben: "A közhiedelem megváltoztatása a közúti forgalomban, ez kemény dió." Emellett Berlinben, a 3,5 milliós metropoliszban egy ilyen kampány jóval többe kerülne.

Horn utal a Berlin nimmt Rücksicht nevű akcióra. Ennek keretében szórólapokat osztogatnak, sajtóhirdetések jelennek meg, és óriásplakátokon buzdítanak több figyelemre, figyelmességre a közúti forgalomban. Mint Horn mondja, már a kerékpárutak használati kötelezettségével is foglalkoztak. A kampányban, amelynek már Facebook-oldala is van, már több város vesz részt, közöttük Bonn, Oldenburg,Trier.

Emellett még digitális info-táblákat használnak. Ha nincs új hír, akkor például arra figyelmeztet az új tábla, hogy kerékpárosok előzésekor legalább 1,5 m oldaltávolságot kell tartani..