Ingyen bicajt kapsz a várostól fél évre, ha legalább heti háromszor hajtod


A program tesztmenetének keretében egyelőre mintegy három tucat kerékpárt adnak át féléves használatra az arra jelentkező városlakóknak, akik ennek fejében ígéretet tesznek rá, hogy legalább heti három alkalommal választják közlekedéshez a kétkerekűt az autójuk helyett.

Igen, jól olvastátok: megígérik. És ennyi.

Persze nem Miskolcon, hanem a svédországi Göteborgban.

A majd' félmilliós városban egyébként közbringa-rendszer is működik (Styr & Ställ, vagyis "Vezesd és tedd le"), ám ezen felül a város tovább csökkentené a rendszeres autózók számát.

A próbaüzem tanulók, szülők és más közlekedők bevonásával zajlik. A hosszú távú cél a szemléletformálás: ha a közlekedők fél év alatt rájönnek, hogy bizonyos utakhoz a kerékpár is teljességgel megfelelő eszköz, nagyobb valószínűséggel választják a fél év letelte után is ezt a közlekedési formát (például a Styr & Ställt, vagy saját bringájukat).

Svédországban egyébként nem lesz nehéz a szemléletformálás: az ország lakosságának mintegy fele már most is előszeretettel bringázik munkába, iskolába.

Ó, és a csattanó: a fél év letelte után a delikvensnek nem muszáj visszaadnia a(z addigra már minden bizonnyal a szívéhez nőtt) bringát: megvásárolhatja azt, természetesen a kopási értékvesztéssel csökkentett áron.

Forrás: fastcoexist.com / Kép: inhabitat.com