Három lábbal a biztonságért


Egy féllábú ember eléggé instabil. Egy kétlábú már stabilnak mondható. A bringások számára viszont minimum három láb az, ami garantálhatja a biztonságot...

Az egész történet egy civil kampánnyal kezdődött. Egy Joe Mizereck nevű ember úgy három évvel ezelőtt indította "3 Feet Please" (Három lábat, kérlek) című weboldalát. A kampány (természetesen) nem arra irányult, hogy küldjetek Joenak egy fölös végtagot -- lényege, hogy segítse a biztonságos kerékpározást azzal, hogy hirdeti: autós, kérlek minimum három lábnyi oldaltávolsággal előzz!

Három láb méterben számolva 91 centiméter -- a kampány Európában természetesen "1 Metre Please", vagyis "Egy métert, kérlek" formában jelent meg. Mára a kampány törvénnyé érett: az Egyesült Államokban 23 államban emelték törvényi szintre a "három lábat", egy állam, Pennsylvania pedig ennél is messzebb ment és egyenesen "4 Feet Law-t", vagyis "négylábas törvényt" hozott. Az aktuális helyzet megtekinthető ezen a térképen -- a cél természetesen az lenne, hogy az egész térkép - ha nem is besárguljon, de minimum - bezöldüljön.

Lássuk, mit mond a magyar Kresz:

34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha [...] d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani.

Megfelelő? Vajon kinek megfelelő? Az autóban ülőnek, aki gyakran nem tudja felmérni pontosan a távolságot a jármű jobb oldalán? Esetleg a kerékpárosnak megfelelő, aki - tekintve, hogy kasztni nem veszi körül, így mindent intenzívebben érzékel - szintén csak szubjektíven tudja felmérni? Nem megfelelő az oldaltávolság, ha a kerékpáros be tudja hajtani a tükröt? Esetleg majd a rendőr állapítja meg a kerékpáros-gázoláskor, hogy "nem volt megfelelő az oldaltávolság"?

Ugye értitek a problémát?

Hozzá kell tenni azért: Amerikában sem járnak a rendőrök colostokkal. A törvény tehát ott sem tartatható be centire. Mindazonáltal az óvatos autós "inkább több legyen, mint kevesebb" felkiáltással inkább meg sem próbálja majd sávon belül előzni a kerékpárost.

Lazán kapcsolódik: bringát látsz, lóra gondolsz

Úgy előzd tehát a bringást, mintha egy lovat előznél. Egy lovat, amelyik kiszámíthatatlan. Ami bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy feléd mozdul. Előzz úgy, mintha lovat előznél. "Megfelelő oldaltávolsággal".

Ti jöttök: mi a véleményetek? Hasznos lenne-e itthon is meghatározni (centiben, méterben) a "megfelelőt"? És mennyi lenne a "megfelelő"? Egy méter? Másfél? Véleményedet megírhatod kommentben, vagy az egyesület Facebook-csoportjában.

A kép forrása a Tenerife News.