Hallatlan! Lassan minden savát-borsát elveszik a bringázásnak! Vagy mégsem?


Aki közületek kicsit idősebb, és már régebb óta élete a tekerés, egyre többet kapkodhatja mostanában a fejét: az egykor szinte faék egyszerűségű bicikli egyre sokfélébb szerkezetté válik. Ma már a legtöbb (neten is) tekergélő bringás hallott a stringbike-ról,  nem ismeretlen az elektromos rásegítésű bringákkal kapcsolatos nyomatékérzékelő, a Li-ion akkumulátor, generátorüzemmód. Sokan már nem fordulnak le a bringáról ha megtudják, hogy a bringának is lehet alaplapja, épp, mint a mobilnak, tabletnek, notebooknak, PC-nek, stb.

És akkor még nem beszéltünk a kiegészítőkről, mint pl. a kadenciát, szívfrekit, stb. mérő bringás GPS-es navigációról, a különféle, monitoron nézhető pályák előtt görgőzés, agydinamók, a LED-es lámpák személyautók lámpáit megszégyenítő teljesítménye, vagy épp az SPD.

Most itt az újabb csoda: egy svájci startup cég bemutatta több éve fejlesztett új kerékpárbelsőjét, ami igazából egyetlen tulajdonságban tér el elődeitől: ezt a belsőt nem kell felfújni (pumpálni), merthogy felfújja saját magát.

[caption width="560" align="alignnone"] Fotó: Pump Tire[/caption]

Amikor a kerék (gumiabroncs) a talajon gördül, nyomás nehezedik a speciális kerékpártömlő futófelületi oldalában elhelyezett kis csőre (tömlőre), amelybe viszont -- egy szelep miatt -- csak egyik végéről áramolhat be levegő.
A nyomás hatására a csövecske másik végét lezáró szelep kiereszti a levegőt a csövecskéből a kerékpártömlőbe, amelyben így vákuum keletkezik, melynek hatására kívülről újabb levegő szívódik a
csövecskébe. A folyamat addig ismétlődik, amíg a belső nem éri el a kívánt nyomást. Ekkor ugyanis a gördülés során előálló nyomás már nem lesz elég a szelep kinyitásához, a pumpálás tehát megszűnik.
A találmány nagyon hasznosnak látszik, azonban a totális durrdefekttől ez sem képes megvédeni, így a javítókészlet továbbra is fontos marad.

Az új találmány várhatóan 25-50 euró körüli áron lesz kapható.