Fellélegezhetnek a kerékpárosok is: CNG buszok Miskolcon


Kicsit sokáig kellett rájuk várni, de tegnap végre üzembe álltak a gázüzemű városi autóbuszok Miskolcon. A híradások leginkább arról szólnak, hogy milyen jó ez az utasoknak. Pedig a CNG-k fő előnye nem ez, a sokéves fapadosokhoz képest az alacsony padlót, kényelmesebb elrendezést, korszerűbb utastájékoztatást, stb. gyakorlatilag bármelyik hajtásrendszer tudja. A CNG fejlesztés igazi újdonsága, különlegessége, hogy előnyeit az egész város élvezheti, azok is, akik nem utaznak a buszokon.

Eddig Miskolcon a teljes levegőszennyezés mintegy 17-18%-át az autóbuszok okozták. Ez a helyzet alapvetően változik, hiszen a CNG buszok (most egycsapásra a teljes városi flotta fele lett ilyen) károsanyag-kibocsátása szinte össze sem hasonlítható a dízelmotorokéval. És bizony ebből a szempontból az Euro akárhányas besorolás sem sokkal több némi porhintésnél, ugyanis a legsúlyosabban egészségkárosító, rendkívül kis szemcseméretű szállópor kibocsátása a legfejlettebb dízelmotorokban is tragikus mértékű -- épp a legkárosabb méretű részecskéket nem is mérik a besorolásnál.

CNGbusz_bicajossal_Miskolc

A CNG viszont pont ebben forradalmi: gyakorlatilag nincs szállópor-kibocsátása, ezért nem túlzás tiszta üzeműnek nevezni.

Tegyük hozzá: az új gázbuszok szinte összes többi környezeti paramétere is kedvezőbb, így például lényegesen halkabban suhannak elődeiknél, csökken a járatok útvonala mentén élőket érő zajterhelés.
Mindenki hallott a VW dízelbotrányról is, amelyben kiderült, hogy gyakorlatilag az összes dízelmotor nitrogénoxid-kibocsátása is drámaian meghaladja a megengedett határértéket.

Hasznos újdonság az is, hogy az új buszokat olyan kamerákkal látták el, amelyek segítségével rekonstruálhatók a közlekedési szituációk. E kamerák felvételei adott esetben segítséget jelenthetnek balesetek, veszélyeztetések tisztázásában, hiszen könnyen megállapítható róluk, hogy pl. egy kerékpáros előzése megfelelő oldaltávolsággal történt-e.

Őszintén reméljük, hogy az MVK Zrt. bölcs fordatervezéssel biztosítja, hogy azokra az útvonalakra, ahol rendszeres és nagyobb kerékpáros forgalom van (így különösen a közös használatú buszsávokat érintő vonalakra) mindig gázbuszok jussanak.
Ez nem csak kerékpáros érdek, hiszen ezen az észak -- déli tengelyen fekszik a város majdnem összes kórháza, számos fontos köz- és oktatási intézmény.
Bízunk abban is, hogy a tavaly indult közös holttérkampányban elkészült figyelmeztető matricák is mihamarabb fölkerülnek a CNG-buszokra.

(Fotó: Orosz Péter)