Bringások, akik még egyszer biztosan nem hajtanak át a piroson!


Örökzöld téma a pirosozás. Ez a jelenség -- mondjuk ki: szabálysértés -- kétségtelenül jelen van a közlekedésben, és bizony bringások részéről is. Valamit tehát tenni kell ellene. Most mutatunk egy dán példát, amely garantált megoldást ad, mert lehetetlenné teszi, hogy a bringások áthajtsanak a piroson.
Szerintetek ez hogy lehetséges? Szénné büntetik őket? Betiltják a városi kerékpározást?
És nem.
Örökzöld problémára örökzöld megoldás kell.
Dán barátaink ezért inkább örökzölddé varázsolják a bringások haladását szabályozó jelzőlámpákat. :-)

Az ötlet zseniális, a megvalósításához szükséges műszaki feltételek pedig ma már bőven adottak.
Nézzük tehát, mi történik Aarhusban!
[note]

Aarhus

Aarhus Dánia második legnagyobb városa, mintegy 260 ezren lakják, egyetemét 1928-ban alapították. Ipara mellett jelentős a kikötője -- itt van a legnagyobb dán konténerterminál.

A város közlekedésében a kerékpározás részaránya 20%-os.

A városban természetesen kitűnő közbringa rendszer is működik. A Bycykel 2004-ben 160 bringával indult, és azóta is töretlenül fejlődik -- egyik fő feladata az egyetemi kampusz kiszolgálása.
[/note]

Tavaly áprilisban -- egyelőre -- 200 kerékpár elülső kerekére szereltek föl RFID-chipeket. Amikor ezek a bringák elhaladnak az érzékelő mellett, az fölismeri a chipet, a jelzőlámpát zöldre állítja a kerékpáros számára.
Egyelőre egy jelzőlámpás csomópontban működik a kísérleti rendszer.

[caption id="attachment_4886" align="aligncenter" width="480"]A rendszer sémája. Forrás: wired.de A rendszer sémája. Forrás: wired.de[/caption]

A rendszer fejlesztésének fő célja egyébként nem a pirosozás megszüntetése, vagy a közlekedésbiztonság javítása -- ezeket a fejlesztők járulékos haszonnak értékelik, hanem a kerékpározás vonzóbbá tétele.

[caption id="attachment_4889" align="aligncenter" width="560"]Fotó: fastcoexist.com Fotó: fastcoexist.com[/caption]

Egyes statisztikák szerint akár hat hónapra is rúghat az az idő, amit a mai városlakó élete folyamán piros lámpák előtt várakozva tölt.
Az új rendszert fejlesztő cég abból indult ki, hogy a sok jelzőlámpa megtöri a kerékpáros lendületes haladását, ezzel elveszi az emberek kedvét a városi kerékpározástól. Olyan közlekedési koncepcióra van tehát szükség, amely lehetővé teszi a kerékpárforgalom zavartalan áramlását.

[caption id="attachment4887" align="aligncenter" width="560"]<a href="http://kerekparosmiskolc.net/wp-content/uploads/wired.de.jpg">Fotó: wired.de Fotó: wired.de[/caption]

Az RFID segítségével történő előnyben részesítés ilyennek tűnik: a projektben résztvevő kerékpárosok nagyon boldogok. Sőt, a rendszer a többi közlekedő részére sem okozott komolyabb zavartatást.

Az RFID fontos előnye, hogy lényegesen olcsóbb a korábban alkalmazott, ráadásul a kerékpáros közlekedésben nem problémamentes indukciós hurkoknál, és biztonságos is. A tesztüzemben mindeddig nem történt baleset, és nem megfelelő időben történő lámpaváltás sem fordult elő.
Az autóval közlekedők sem panaszkodtak miatta.

[caption id="attachment_4888" align="aligncenter" width="560"]Fotó: grindtv.com Fotó: grindtv.com[/caption]

A fejlesztés következő fázisában, az idei évben újabb jelzőlámpás csomópontokat látnak el detektorokkal, és 1000 kerékpárt chipekkel.

Az aarhusi program egy EU-projekt részeként valósulhat meg. Ezt azért említjük, hogy tudjátok: az EU pénzét értelmesen is lehet használni, nem csak úgy, ahogy errefelé szokás.

[caption id="" align="alignnone" width="560"] Közbringák Aarhusban. Fotó: cyclestreets.net[/caption]