Az ADAC kérése: autózz kevesebbet!


Az Allgemeine Deutsche Automobil-Club e. V., közismert rövidítésével az ADAC, azaz a német autóklub több mint 21 millió tagjával Európa legnagyobb autós érdekvédelmi szervezete, méretének és presztízsének megfelelő szakmai háttérrel. Ennek ellenére nem tipikus, hogy tőlük idézzünk.

Most azonban történelmi pillanat következik: a Kerékpáros Miskolc Egyesület az ADAC kottájából fog játszani, jó szívvel ajánljuk mindenki figyelmébe az itthon is érvényes tanácsaikat.

Spóroljunk az üzemanyaggal, segítsünk, és maradjunk mégis mobilak

Az ADAC elnöke, Christian Reinicke és közlekedési elnöke, Gerhard Hillebrand tegnap nyilvánosságra hozott nyílt levelükben arra kérték a német autóklub tagjait, hogy a nyersolaj-függőség csökkentése érdekében használjanak kevesebb üzemanyagot.

Íme, az autóklub-tagok számára megfogalmazott levelük:

"Kedves ADAC-tag,

az ukrajnai háború és a lakosság felfoghatatlan szenvedése megdöbbenéssel és mély együttérzéssel tölti el az ADAC elnökségét, ahogy mindenki mást is. Szinte elviselhetetlen tehetetlenül nézni, ami történik.

A legutóbbi hetekben nagyon nyilvánvalóvá vált országunk függése az orosz energiaimporttól. Egyre fontosabb e függés gyors csökkentése, amelyhez minden egyes ember hozzájárulhat.

Önnek, kedves ADAC-tag sok lehetősége van az autós utazások üzemanyag-felhasználásának csökkentésére. Ebben nagy szerepet játszik a sebesség. Fontos azonban az előrelátó és egyenletes vezetés is. Honlapunkon (az adac.de-n) sok tippet talál az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére (ezeket a tippeket posztunkban lentebb magyarul közöljük). Összességében akár 20 százalékkal is csökkentheti a fogyasztást pusztán a helyes vezetési stílussal.

Egyúttal arra kérjük Önt, hogy gondolja végig, hogy vannak-e olyan autós utazások, amelyekről lemondhat. Javasoljuk, hogy aki könnyen hozzáfér a közösségi közlekedés kínálatához, többet vegye igénybe. Számos utazás kerékpárral vagy gyalog is megtehető. Ennek tudatában maradjunk mobilak, és használjuk ki együtt a lehetőségeket.

Kedves Tagok, már most látjuk, hogyan tájékozódnak egyre alaposabban, és Önök közül sokakban milyen nagy a készség az energiatakarékosságra. Ha több mint 21 millió tag tudatosabban és üzemanyag-takarékosabban viselkedik, a hatás látványos lesz. És erős jelzés. A személyes felelősség és az önkéntesség jegyében: spóroljunk az üzemanyaggal, segítsünk, és maradjunk mégis mobilak.

Az ADAC elnöksége nevében: Christian Reinicke és Gerhard Hillebrand"

Eddig az ADAC csúcsvezetőinek nyílt levele. Hasonlót a Magyar Autóklubtól nem láttunk. Viszont két nappal a németek nyílt levele előtt az ADAC magyar testvérszervezete ezt tartotta fontosnak közölni a nyilvánossággal:

Az ADAC 10 legjobb tippje üzemanyag-megtakarításra

Március 24-én jelent meg az a poszt az ADAC honlapján, amely az itt következő tíz tippet adta a belső égésű motorral szerelt autók tulajdonosainak, akár húsz százalékos üzemanyag-megtakarításhoz.

1. Optimalizálja a vezetési stílusát!

Időben, kb. 2000/perc fordulatszámnál váltson föl, és tartsa a választott sebességet, alacsony fordulatszámmal.

2. Vezessen előrelátóan!

A fékezés energiapazarlás.

Használja ki a motorféket, amennyire csak lehet.

Idejében vegye le a lábát a gázpedálról, lakott területhez közeledve az utolsó néhány száz méteren hagyja az autót sebességben gurulni ahelyett, hogy közvetlenül a településnév tábla előtt kövéret fékezne. 

3. Rövid távokra ne használja az autót!

A hideg motor fogyasztja a legtöbb üzemanyagot.

Ezért a rövidebb utakat inkább kerékpárral tegye meg, vagy vonjon össze több rövid utazást egy hosszabb úttá. Télen ne melegítse a motort álló helyzetben – tilos, ilyenkor szennyezi leginkább a környezetet, többletüzemanyagba kerül, ráadásul a motort is károsítja.

4. Ne járassa a motort üresjáratban!

Mihelyst jár a motor, égeti az üzemanyagot, álló helyzetben is. Óránként kb. 0,5 – 1 litert. Ezért minden esetben, ha várhatóan 20 másodpercnél tovább marad egy helyben, kapcsolja ki a motort!

Az ADAC tapasztalatai szerint az önindítóra és az akkumulátorra emiatt jutó többletterhelés elhanyagolható, különösen meleg motornál.

ITTHON IS TILOS?

Különösen a lakótelepeken rendkívül kellemetlen, és a társadalmi együttélést zavaró a meggondolatlan motorjáratás.

Bár Magyarországon néhány tanulatlan ember előszeretettel hangoztatja, hogy a motor bemelegítése, járatása milyen fontos és hasznos, ezt az itthoni autós sajtó felvilágosító cikkei is cáfolják. Télen is elég a benzines motort fél percig, a dízelt egy percig melegíteni.

Ami pedig a dolog jogi részét illeti, a 2009. évi C. törvényben ezt találjuk:

7. CIKK (Általános szabályok)

4. A járművezetőknek vigyázniuk kell arra, hogy járműveik ne zavarják a közúton közlekedőket vagy az ennek szélein elhelyezkedő ingatlanokon lévőket, például olyan fölösleges zaj, por vagy füst előidézésével, ami elkerülhető.

5. Kapcsolja ki az épp nem szükséges elektromos fogyasztókat!

Az elektromosenergia-igény nem a megtett távolságtól vagy a sebességtől, hanem a használat időtartamától függ.

Az állófűtés óránként körülbelül 0,2 – 0,5 liter plusz fogyasztásba kerül.

A légkondicionáló modelltől, technológiától és az üzemi feltételektől függően 100 kilométerenként 0,3 – 1,5 liter üzemanyag-fogyasztásért felelős.
De: 100 km/h sebességnél a mindkét oldalon nyitott ablakok körülbelül 0,2 literrel több fogyasztást eredményeznek. A nyitott ablakok csak kis sebességnél – például városi forgalomban – járnak jelentős üzemanyag-fogyasztási előnnyel a légkondicionálással szemben.

Az ADAC azonban fölhívja a figyelmet: soha ne spóroljon a világításon, az ablaktörlőkön vagy az ablakfűtésen, és ezáltal a biztonságon!

6. Csökkentse a rakományt, ezzel az autó össztömegét!

100 kg többletterhelés akár 0,3 literrel több fogyasztással jár. A többlet teher különösen a városi forgalomban rontja az üzemanyagfogyasztást. Minden indítás, minden gyorsítás plusz üzemanyagba kerül.

Különösen a tetőcsomagtartók, tetőboxok és kerékpárszállítók növelik jelentősen autója fogyasztását. Ezért használat után azonnal szerelje le azokat. A hátulsó és a vonóhorgos kerékpárszállító kedvezőbb a jármű tetején történő szállításhoz képest.

7. Használjon energiatakarékos gumiabroncsokat!

A jól megtervezett gumiabroncsokkal akár 0,5 liter üzemanyagot is megtakaríthat 100 kilométerenként. Ez azt jelenti, hogy a nagyon alacsony gördülési ellenállású, drágának tűnő gumiabroncs hasznos élettartama alatt bőven megtérülhet.

8. Ügyeljen az előírt légnyomásra!

Rendszeresen ellenőrizze a légnyomást is, mert a gumiabroncsokban a túl kis nyomás növeli autója üzemanyagfogyasztását. Már a légnyomás 0,3 bar-os csökkenése is növeli a gördülési ellenállást, ezzel szükségtelen többletfogyasztáshoz vezet.

Ha még több üzemanyagot szeretne megtakarítani, kismértékben növelheti a jármű gyártója által javasolt gumiabroncs-levegőnyomást, feltéve, ha ezt a kezelési útmutató tartalmazza. 

9. Gondoskodjék a rendszeres karbantartásról!

Első pillantásra ez lényegtelennek tűnhet, hiszen a modern gépkocsik karbantartást nem igénylő motorelektronikával készülnek. Így elvileg nincsenek karbantartásfüggő fogyasztási tényezők.

Ennek ellenére vizsgáltassa meg autóját rendszeresen. Vannak ugyanis olyan alkatrészek, amelyek mindenképpen relevánsak az üzemanyag-fogyasztás szempontjából – ilyen például a motor légszűrője. A kedvező fogyasztási értékekhez a rendszeres olajcsere is fontos, amit mindig korszerű, csekély viszkozitású olajjal kell elvégezni, figyelembe véve a gépkocsi gyártójának előírásait.

10. Vegyen részt vezetéstechnikai tréningen!

Ha részt vesz egy ADAC vezetéstechnikai tréningen, optimalizálhatja vezetési képességeit, és megismerheti autója irányíthatóságát. Emellett értékes tippeket is kap a biztonságos és előrelátó vezetéshez.
Egyes ADAC képzési létesítmények speciális környezettudatos és üzemanyag-takarékos képzéseket is kínálnak.

A POSZT CÍMKÉPE

Egy férfi letakart holtteste Makarivban, Kijevtől északnyugatra 2022. április 4-én.

Kép: SERGEI SUPINSKY/AFP