Autómentes augusztus — de miért???


Sokat hallottál az #automentesaugusztusról, és mégsem tudod, mi értelme? Olvashatsz róla itt, és itt, sőt, pl. itt is de mi most mondunk egy még durvább okot.

Európa legnagyobb, alkalmazott kutatásokkal foglalkozó szervezete, a német Fraunhofer a műanyagok környezetre gyakorolt hatását vizsgálta. Az eredmények megdöbbentőek: bizony, nemcsak a világtengerek, hanem közvetlen környezetünk is durván veszélyeztetett.

Az eredmények ismeretében alaposan át kell gondolnunk, hogy normálisnak tekinthető-e a közúti közlekedés ma legelterjedtebb módja és mértéke.

A Fraunhofer Intézet vizsgálata alapján a top 10 mikroplasztik forrás (évente és fejenként, grammban, németországi vizsgálat alapján):

10. Textilrostok ledörzsölődése mosásnál 78,6
9. Úttestre festett burkolati jelek kopása
8. Műanyag csomagolóanyagok
7. Cipőtalpak 109,0
6. Építkezések helyszínei 117,1
5. Sportpályák és játszóterek 131,8
4. Ipari pelletek
3. Aszfalt ledörzsölődése az úttestről 228,0
2. Hulladékkezelés 302,0
1. Személygépkocsi gumiabroncsok* ledörzsölődése 998,0

Ezt a 998 grammot annak fényében érdemes látni, hogy a közúti közlekedési eszközök (személygépkocsik, tehergépkocsik, motorkerékpárok, biciklik, sőt, még a gördeszkák is) együttes mikroplasztik-szennyezése 1228,5 g. Elképesztő tehát az össz-szennyezésen belül a személygépkocsik több mint 80%-os aránya.

*Bár a gumiabroncs megtartotta a hagyományos nevét, ma már egyáltalán nem csupán gumiból, hanem sokféle szintetikus alapanyagból készül.

Szóval érted már, miért fontos az #automentesaugusztus? És egyáltalán nem csak augusztusban!

Posztunkhoz használt irodalom (németül):