Amerika túllép saját árnyékán 2.


Pontosan egy hónappal ezelőtt posztoltunk két érdekes videot az Egyesült Államokból. Igen, abból az országból amelyről mindenkinek a hatalmas országúti cirkálók, az egyéni közúti motorizáció kizárólagossága jut eszébe.

A két video elég jól bemutatta, hogy micsoda forradalmi változások indultak el Amerika városi közlekedésében. Legyen bármennyire megdöbbentő: megjelent, és egyre terjed a kerékpáros közlekedés. Komolyan kampányolnak a fenntartható modalitások, a kerékpár és a közösségi közlekedés mellett.

És ezt hívjuk mi vadnyugatnak.....

Most folytatjuk, újabb érdekességek az Államokból.

Kezdésnek New York város kerékpáros hivatásforgalmának alakulása (forrás: streetsblog.org). Az alábbi grafikonon a kék görbe New York közlekedési ügyosztályának adatait, a piros az Amerikai Népszámlálási Hivatal adatait mutatja arról, hogy az adott években hányan jártak kerékpárral munkába (a 2007. évi százalékában kifejezve). Hozzá kell persze tenni, hogy a rendszeresen bringával munkába járók abszolút száma nem nagy érték, 2013-ban mintegy 36 ezer fő, amely a modal splitből az 1%-os lélektani határ áttörését jelenti. Ami figyelemre méltó még: a növekedés dinamikája.

De vajon mi a helyzet San Francisco városában?

Nos, 2012-ben 3-5%-os volt a kerékpár részaránya a város közlekedési munkamegosztásából, ezt azonban 2018-ra 8-10%-ra szeretnék növelni.

Osztozzunk az útfelületen -- buszok és biciklik

Magyarul kb. ez lehetne az itt következő 12 perces vérprofi video címe, amelyet Chicago városának közlekedési ügyosztálya (Illinois Állam Közlekedési Hivatalának Forgalombiztonságért Felelős Osztálya) és az ottani közösségi közlekedési cég készített.

http://www.youtube.com/watch?v=SqmBgjS5klo

Rendkívül szimpatikus, ahogy a kerékpáros lány és a buszvezető beszélget.

Mielőtt a biztonságos közlekedést oktatnák, a kerékpáros és a közösségi közlekedés rokon vonásait elemzik: azzal kezdik, hogy mindkettő hozzájárul, hogy csökkenjen az utakon az autók száma és az üzemanyag-fogyasztás, hogy mindkettő ugyanazt a részét használja az utaknak.

Aztán: mindkettőt emberek vezetik, emberek, akiknek ugyanolyan jogaik és ugyanolyan felelősségük van. Nekik készült a video, hogy biztonságos döntéseket hozhassanak, akár a busz volánjánál, akár a kerékpár nyergében, megelőzve ezáltal a baleseteket, vigyázva az emberéletre.

A buszvezető elmondja, hogy a buszoknak állandóan ki kell húzódniuk a megállókba, majd visszakapcsolódni a forgalomba, emiatt a buszok és a kerékpárok gyakran keresztezik egymás útját. Felhívja kollégái figyelmét, hogy a kerékpársávba csak a megállóknál hajtsanak be, vagy kanyarodásra felkészüléskor, és mindig számítsanak rá, hogy a busz jobb oldala mellett kerékpáros lehet. Mindig indexeljenek, mielőtt jobbra húzódnak. Ha a tükörben kerékpárost látnak, lassítsanak, engedjék el a bringást, és csak utána húzódjanak jobbra a megállóhoz.

Emlékeztet rá, hogy ha a forgalom torlódik, a kerékpárosok számára gyakran adott a lehetőség, hogy jobb oldalon előzzenek.

A bringás lány arra hívja föl a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy számítsanak rá: a buszok a megállóknál irányt változtatnak, a megállóba beállnak. A bringások lassítsanak, engedjék a buszt beállni a megállóba. Ilyenkor a kerékpáros soha ne előzze jobbról a buszt.

A folytatás: a kerékpárosok úgy helyezkedjenek el az úton, hogy a többi közlekedő jól láthassa őket, és ők is hirtelen irányváltoztatások nélkül tudjanak reagálni az út szélén felbukkanó veszélyekre (ajtónyitás, úthibák). Tekerj kiszámíthatóan -- hangzik el.

A buszvezető arra inti kollégáit, hogy ha a szegélyhez, vagy a parkoló autókhoz túl közel tekerő bringással találkoznak, számítsanak rá, hogy az hirtelen manőverre kényszerülhet. A buszsofőröknek számítaniuk kell a kerékpárosokra, és tiszteletben kell tartaniuk, hogy utóbbiak biztonságos módon helyezkednek el az úton.

Majd a biztonságos előzés kerül sorra. Ha a busznak az előzéshez nem áll rendelkezésre elegendő oldaltávolság, lassítson, sőt, akár álljon meg, amíg az előzés feltételei nem teljesülnek. Az oldaltávolságot a kerékpárosnak is meg kell tartania, ha buszt kerül ki, hiszen különben a busz holtterébe kerülne.

Fontos, a kerékpárosok is megértsék: ha a busz mögöttük áll meg, az az ő biztonságukat szolgálja, haladjanak nyugodtan és jól láthatóan.

Az útkereszteződések különösen veszélyesnek számítanak, ahol a különböző járműveknek fonódniuk kell. A buszvezetők hagyjanak elég helyet a bringásoknak a fonódásra, a bringások számára pedig az a biztonságos, ha a kocsisor előtt várakoznak. A jelzőlámpás csomópontokban az álló kocsisor mellett elhaladó bringásnak is vigyáznia kell az oldaltávolság megtartására.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a bringások és a buszvezetők is megértsék a buszok kanyarodásának módját, ezt szépen mutatják is a képek (a busznak nagy ívben kell kanyarodnia, hogy hátulsó kereke föl ne kapjon a járdára). A kerékpárosoknak sosem szabad a busz mellé zárkózniuk, ha a busz indexel. Mindig mögötte kell maradni, és türelemmel megvárni, amíg bekanyarodik a busz.

És így tovább, és így tovább...

Mivel Magyarországon ilyesmi nincs, a buszok orrán történő kerékpárszállítás használatának módjával nem foglalkoznánk, láttátok a filmen. :-)

Végül nézzük meg, hogyan fogyókúráznak az utak egy észak-karolinai kisvárosban!

A helyszín Carborro. A pdf ábrái nyelvtudás nélkül is érthetők. A tanulmány az útfelület újrafelosztásával foglalkozik, annak részletes megalapozó szakmai elemzése. Külön felhívnánk a figyelmet arra, hogy milyen gondosan társadalmasították a tervezett forgalomtechnikai beavatkozást: elmagyarázták a polgároknak, még hosszabb sétát is (7. oldal fényképe) szerveztek az illetékesek, hogy könnyebben eljussanak az érintettekhez. Ezt követően pedig összegyűjtötték és értékelték a laikus véleményeket is.

Végezetül egy megjegyzés: az útfelület újrafelosztása korszerű és a világban egyre általánosabban alkalmazott módszer a városi közúti közlekedés fenntartható módon történő újraszervezésére. Sajnálatos, hogy itthon még alig alkalmazzák.

Posztunkat azzal zárjuk, amivel az első részt: Amerika új megoldásokat keres (és mint látjuk: talál) a városi közlekedésre, újrafelfedezi a kerékpárt. Amerika túllép saját árnyékán.

A kérdés továbbra is: és mi?