Amerika túllép saját árnyékán


Ha föltesszük a kérdést, mi jut eszedbe az Egyesült Államokról, az emberek többségének szerte a világon a benzinpazarlás, a mértéktelen egyéni közúti motorizáció az, ami talán elsőre beugrik.

Magyarországon sokan nem hallottak róla, de az USA városi közlekedésében napjainkban forradalmi változások mennek végbe. Valószínűleg pont azért, mert ha valakik, akkor épp az amerikaiak tudhatják leginkább, méghozzá saját tapasztalatból, hogy mennyire fenntarthatatlan a mértéktelen városi közúti motorizáció.

Azt hisszük, nem véletlen, hogy az utóbbi években megfordult a trend, nem véletlen, hogy az USA-ban is egyre inkább előtérbe kerül a városi kerékpáros közlekedés. Ezzel persze a közlekedés iránt komolyabban érdeklődőknek semmi újat nem mondunk. Mégis, mivel rövid időn belül két kitűnő videót is megismerhetett a világ, ezeket most honlapunkon is közzétesszük. Az első videón Janette Sadik-Khan, New York közlekedési osztályának biztosa beszél a TEDx konferencián arról, hogy hogyan teszik élhetővé az amerikai metropoliszt. Előadása alapvetően nem a kerékpárról szól, mégis érdekes kerékpáros szempontból is. Gondolatmenete, szemlélete rendkívül tanulságos, és itthon sokak számára megdöbbentőnek tűnhet.

Tíz hektárnyi aktív forgalmi sáv átalakítása gyalogos felületté? És ez működhet?

Nem roppan bele a gazdaság? Sőt, eszeveszett növekedésnek indul a kereskedelem?

Bizony!

[ted id=1838 lang=hu]

A második videón a több mint félmillió lakosú Oregon állambeli Portland városának új kerékpárparkolóit láthatjuk.

Amit érdemes észrevenni: a parkolókat véletlenül sem ész nélkül, eldugott helyekre telepítik, hanem nagyon tudatosan, a parkolósávokból veszik el a kerékpártámaszok számára szükséges helyet. Ez kitűnő eszköz a közlekedési munkamegosztás fenntartható irányba történő befolyásolására.

A képeken persze nem csupán a kerékpárparkolás körülményei látszanak. Jól megfigyelhető, hogy a kerékpárosok nem járdákra gyógyított útvesztőkön szenvednek, hanem járműmódjára, az úttesten, ahol pedig indokolt, tágas kerékpársávon, irányhelyesen vezetve közlekedhetnek.

Amerika tehát új megoldásokat keres (és tegyük hozzá: talál) a városi közlekedésre, újrafelfedezi a kerékpárt. Amerika túllép saját árnyékán.

És mi?

 

Frissítés:
a poszt folytatását itt olvashatjátok!