Áldozathibáztatás itthon, újfajta védelem Bécsben


Biztosan többen emlékeztek még a 2015-ös holttérkampányunkra. Nos, abban a kampányban még csak azt tudtuk mondani, hogy elsősorban a kerékpárvezetőnek kell magára vigyáznia, bár nagyon korlátozott technikai segítséget már akkor is próbáltunk teremteni. De a világ halad, fejlődik, és közvetlen közelünkben is megjelent már az a technológiai innováció, amely érdemben növelheti a kerékpárral, mikromobilitási eszközzel és gyalogosan közlekedők biztonságát.

A legújabb hírek szerint a dolog Bécsben rövidesen többé válik, mint elvi lehetőség.

Mint ismert, az Európai Unió az új tehergépkocsi-típusok számára 2022-től, az újonnan forgalomba helyezni kívánt tehergépkocsik számára pedig 2024-től írja elő kötelezően a kanyarodási asszisztens felszerelését.

A bécsi városháza illetékeseinek azonban az az álláspontja, hogy a közúti közlekedés biztonsága (különösen a gyerekeké) a legfontosabb szempont, ezért nem várnak az EU-ra, hanem — egyéves átmeneti idővel — már jövő tavasztól rendeletben írják elő, hogy a Bécsben közlekedő 7,5 t-nál nehezebb tehergépjárműveknek kanyarodási asszisztenssel kell rendelkezniük, függetlenül attól, hogy a gépkocsit hol helyezték forgalomba. Amelyik tehergépkocsinak nem lesz kanyarodási asszisztense, annak a város egész területén megtiltják a jobbra kanyarodást.

A tilalom betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, még kidolgozás alatt áll, hogy pontosan milyen összegű büntetés kiszabásával.

Bécs városának határozott fellépését az osztrák KRESZ azon módosítása tette lehetővé, amellyel az önkormányzatok jogot kaptak rá, hogy területükön megtiltsák a jobbra kanyarodást a kanyarodási asszisztenssel nem rendelkező 7,5 t-nál nehezebb tehergépjárműveknek.

Bécs a saját kommunális járműflottájának felszerelését már meg is kezdte, de egyelőre gondot okoz, hogy az elérhető rendszerek valós üzemi körülmények között még nem optimálisak, hajlamosak a gyakori meghibásodásra.

Itthon viszont továbbra is csak azt tudjuk ajánlani, hogy mindenki vigyázzon magára, mert technikai segítség egyelőre nincs.