Aki bringázik, felpörgeti a gazdaságot


Emlékeztek még az autómentes napi posztunkra?
Elég durva címmel jelent meg:
Bringások! Nem fizettek adót -- hát kotródjatok az útról! Nos, a forrásként szolgáló poszt most frissült. Berlini barátaink találtak két érdekes cikket, ezeket nem szeretnénk előletek sem eltitkolni, úgyhogy olvassátok!

Aki bringázik, felpörgeti a gazdaságot

A svájci Velo blog posztja a Településfejlesztési Szövetségi Hivatal számára készült tanulmányt járja körül, idézve annak legfontosabb megállapításait.

Eszerint a svájci közlekedési rendszer környezeti, egészségügyi és baleseti költségei 2010-ben 9,4 milliárd frankot tettek ki. Svájcban az állam törvényi kötelezettsége időről időre bemutatni azokat a költségeket, amelyeket nem a közlekedők viselnek, hanem az egész társadalomra vannak szétterítve.
E tanulmány alapján a közúti közlekedés 7,7 Mrd frank, a vasúti közlekedés 730 millió frank, a légiközlekedés pedig 920 millió frank externális költséget okozott. (Az utaskilométer 68%-át, az árutonna-kilométer 57%-át a közutakon szállítják.)

Most először határozták meg a többi közlekedési mód externális költségeit. A kerékpározás és a gyalogos közlekedés együttesen 900 millió frankra rúgnak, a zöme a balesetek miatt felmerülő költség. Ezzel szemben azonban 1,3 milliárd frank externális haszon áll (mert a rendszeresen kerékpározók és gyaloglók statisztikailag egészségesebbek, így kevésbé terhelik az egészségügyi rendszert).

Svájcban a kerékpározásból és a gyaloglásból eredő nettó haszon tehát évi mintegy 400 millió frank.
Ezzel szemben a többi közlekedési mód nettó haszna összességében negatív, és óriási szám: 8,5 milliárd frank. Ebből az autózás 6,8 milliárdért felelős.

Alternatív útadó: a város fizet, ha leteszed a kocsidat

Míg manapság több országban a személyautókra kivetendő általános útadóról folyik a vita, a 14 ezres norvégiai kisváros, Lillestrøm más módot választott, hogy csökkentse az autózás vonzerejét -- tudósít a Wirtschaftswoche internetes kiadásának zöld rovata.

Azok, akik az Európai Mobilitási Hét ideje alatt gyalogosan közlekedtek, 11 eurónyi, akik kerékpárral 12 eurónyi összeget kaptak az infopultoknál -- a hét folyamán összesen mintegy 1200 eurónyi kifizetés történt. Miért ennyit? A norvég egészségügyi minisztérium számításai alapján. Eszerint az aktív közlekedés megtakarítással jár az állam számára, méghozzá minden gyalogosan megtett kilométer 52 korona (átszámítva 6 euró), minden kerékpárral megtett kilométer 26 korona (3 euró) megtakarítással. Norvégiában a kerékpárral megtett utazások átlagos hossza 4 km, a gyalogosan megtett utaké 1,7 km, ebből adódik a 100 korona (12 euró), illetve 90 korona (11 euró), amelyet egyszerűen visszaadtak a polgároknak.

Természetesen, ezek az értékek általánosságban igazak, nem az egyedi esetekre, arra mégis tökéletes egy ilyen akció, hogy felhívja az emberek figyelmét ezekre a törvényszerűségekre.

Örömmel látnánk ilyesmit nálunk is.