Ahol a közlekedésbiztonságot komolyan veszik


A holland sajtó adta hírül, hogy a hollandiai közlekedésbiztonságot felügyelő szervezet, a Veilig Verkeer Nederland (VVN) kampányt indított, amelyben arra szólítja fel a szülőket, hogy az iskolák körüli közlekedés biztonságának javítása érdekében lehetőleg ne autóval menjenek iskolába, hanem inkább gyalog vagy kerékpárral közlekedjenek.

Javítsa a közlekedésbiztonságot azzal, hogy kerékpárral vagy gyalog megy az iskolába

A VVN által megosztott adatok szerint a diákok mintegy 80 százaléka három kilométeren belül lakik az iskolájától, mégis az általános iskolások 60 százalékát autóval viszik el az iskolába. A szervezet elismeri, hogy ez többnyire úgy történik, hogy a szülők kiteszik a gyerekeket, mielőtt a munkahelyükre mennének, de rámutat, hogy a koronavírus-járvány miatt több felnőtt dolgozik otthonról, így rengeteg lehetőség van arra, hogy az autó helyett kerékpárral vagy gyalog menjenek az iskolába.

“A gyerekek számára az otthonról az iskolába vezető út ideális alkalom arra, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a közlekedésben” – mondja Thomas Stuiver a VVN-től. “Azt tanácsolom a szülőknek: hozzák a gyerekeket kerékpárral vagy gyalog, amennyire csak lehet”.

Mit tehetnek a szülők?

A VVN rámutat, hogy mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy a hollandiai utak biztonságosabbá váljanak minden korosztály számára. Íme öt tipp, amelyet a gyermekes családoknak ajánlanak, hogy segítsenek javítani a közlekedésbiztonságot az iskolába vezető úton:

  1. Családonként állapodjatok meg, hogy mely napokon mentek együtt gyalog vagy kerékpárral az iskolába.
  2. Ha mégis autóval mennétek, parkoljatok egy kicsit távolabb az iskolától, és gyalog tegyétek meg az út hátralévő részét.
    Ügyeljetek arra, hogy olyan helyen parkoljatok, ahol nem akadályozzátok a többi közlekedőt, és ahol a gyermek biztonságosan ki tud szállni.
  3. Tanítsátok meg a gyermeket arra, hogyan lehet biztonságosan közlekedni a forgalomban.
  4. Ha gyermeked kicsit idősebb, győződj meg róla, hogy tudja, hogyan közlekedhet biztonságosan – például ne használja a mobiltelefonját, amikor kerékpárral közlekedik.
  5. Arra is kérnek minden autóvezetőt, hogy a lehető legnagyobb mértékben kerüljék el az iskolákat a ki- és beszállás é idején, hogy a gyerekek számára biztosítsák a biztonságos közlekedéshez szükséges teret.