A Közlekedési Kultúra Napja, 2024


Nem gyenge nap a naptárban május 11-e. Nekünk, miskolciaknak legelső sorban szeretett városunk napja jut eszünkbe, de tíz esztendeje ez a nap a Közlekedési Kultúra Napja is. Hollandiában, a világ leginkább kerékpározásbarát (és ettől nem függetlenül: egyik legboldogabb) államában pedig a Nationale Molendagot, azaz a nemzeti malomnapot ünneplik.

Vajon mivel esik egybe Hollandiában a nemzeti malomnap? Bingó! Az országos kerékpárnappal (Landelijke Fietsdag)! Illetve csak esett egybe, merthogy országos kerékpárnapot már nem tartanak. Mivel kerékpárhónap (Meimaand Fietsmaand) lépett a kerékpárnap helyébe.

Miskolc Város Napja, Közlekedési Kultúra Napja, Hollandiában Nemzeti Malomnap és a Kerékpározás Országos Hónapja. Miért érdekes számunkra ez az együttállás? 

Itt, Miskolcon egyelőre nélkülözzük a hollandokéhoz hasonlóan vonzó, nagy biztonságot nyújtó és komfortos kerékpárutakat, ahogy közlekedési kultúránk is olyan, amilyen. A közlekedési kultúrába rengeteg minden tartozik: kezdődik a tudatos módválasztással, a minél fenntarthatóbb közlekedéssel, és az egymásra, de különösen a korlátozott közlekedőképességű gyerekekre, idősekre, fogyatékkal élőkre való odafigyeléssel. Folytatódik a szabályok ismeretével és betartásával. Ha szeretnénk eljutni a holland szintre, mindezekben lépnünk kell.