A KME Miskolc Baleset-megelőzési Bizottságában


Május 23-án 10.00 órától tartotta alakuló ülését a Miskolci Rendőrkapitányság tanácstermében Miskolc Baleset-megelőzési Bizottsága. Az ülésre és a bizottságba egyesületünk is meghívást kapott, a KME-t az egyesület elnöke, Kunhalmi Zoltán képviselte.

A bizottságban a rendőrség részéről dr. Bogyay Ferenc alezredes, Miskolc rendőrkapitánya, Molnár Emil alezredes, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője és Keresztes Lajos főhadnagy, baleset-megelőzési főelőadó vesz részt.

Cikkünkben beszámolunk az ülésen történtekről, és letölthetitek a rendőrség, valamint a KME prezentációját is.

Az ülést bevezető prezentációjában Molnár alezredes úr elmondta, hogy a baleset-megelőzési bizottságok jelenlegi rendszere 1992-től működik, egy kormányhatározat alapján. A cél: közös erőfeszítéssel csökkenteni a balesetek számát. Számítanak mindenki hasznos javaslataira.

Szólt arról, hogy uniós előírások alapján a halálos balesetek számát 2010-re a felére kellett csökkenteni, de ez alól Magyarország felmentést kapott, nekünk 2015-re kell teljesítenünk. De Miskolc szerencsére jól áll, városunk már most megfelel az elvárásnak.

Miskolcon tavaly 13-an haltak meg közlekedési balesetben, ez azért kedvező érték, mert a kilencvenes években volt olyan, hogy évi negyvennél is több halálos áldozat volt.

2008-ban vezették be az objektív felelősség elvét, ettől kezdve a rendőrség hatékonyabban tudta alkalmazni a rendelkezésére álló eszközöket. Ezt azzal is alátámasztotta, hogy míg előtte évi mintegy 2500 gyorshajtót értek tetten, tavaly már közel 10 ezret regisztráltak.

Az ittasan okozott balesetekről elmondta, hogy részarányuk 10% alá csökkent.

A megelőzésről szólva elmondta, hogy ez már az iskolában elkezdődik. Szívesen mennek közlekedési szabályokat oktatni az iskolákba, de munkájukat megnehezíti, hogy számos esetben a közlekedést oktató rendőrt is közbiztonsági problémákkal ostromolják.

Tapasztalatuk szerint az utóbbi években egyre több problémát okoznak a kerékpárosok. Úgy tűnik számukra, hogy aki autójából kerékpárra ül át, az is hajlamos elfelejtkezni a szabályokról.

A sebességtúllépés kapcsán szólt arról, hogy Franciaországban a megelőzésre szolgáló források átcsoportosításával jelentős növelték a sebességmérő-kapacitást, több ezer traffipax bevetésével két év alatt felére csökkentették a balesetek számát. A németek eredményei is jók, ők vegyesen alkalmazzák a két rendszert (szigorú mérés, büntetés, illetve felvilágosítás).

Alezredes úr prezentációját követően a meghívott bizottsági tagok kaptak szót. Érkezés után a leülés kötetlenül történt, de végül ez lett a megszólalás sorrendje. Mivel Zoli elöl ült, az első hozzászólás az ő prezentációja volt (a szerkesztésért köszönet Rolinak, a baleseti ponttérkép programozásáért pedig Ádámnak).

Prezentációja előtt köszönetet mondott a városi kapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának, Molnár Emil osztályvezetőnek és munkatársainak a kerékpáros civil szervezettel ápolt jó kapcsolatért, a civilek munkájának támogatásáért.

A prezentációt a bizottság tagjai hosszas terjedelme ellenére is jól fogadták, Lévai István úr ki is fejezte azt a véleményét, hogy végre nem csupán a levegőbe beszélünk, hanem konkrét adatokra támaszkodunk. A prezentációt követően Zoli a bizottság minden tagjának átadta a tervezett Bebiciklizés program tematikájának tervét, kérve, hogy akinek van a programot hatékonyabbá tevő javaslata, tegye meg. Hangsúlyozta, hogy a KME mindenkivel szívesen együttműködik a kerékpáros közlekedés biztonságának javítása érdekében.

Az ülésen a kerékpáros prezentáció után is leginkább a kerékpárosokról volt szó.

Következett a Magyar Közút Nzrt. képviseletében Csizmár János megyei forgalomtechnikai és kezelői osztályvezető. Elsőként javaslatot tett rá, hogy a mérnöki kamara továbbképzési rendszere keretében szervezzenek speciális kerékpáros tervezési képzést, amely kiterjedne a kerékpáros infrastruktúra tervezési szempontjainak megismerése mellett a kerékpáros balesetek elemzésére is.

A KRESZ változásait pozitívan értékelte, elmozdulást lát a tervezői szemléletben. A Zoli prezentációjában többször is emlegetett Csabai kapui létesítmény kapcsán feltételezte, azért nem kerékpársáv készült, mert nem volt rá pénz, majd elmondta, hogy kerékpársávos kialakítás esetén tartani kell az elsodrásos balesetektől.

A Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének képviseletében Győri Zsuzsa lakossági fórumra tett javaslatot, ahol a lakosok elmondhatnák a szakembereknek közlekedési problémáikat. Kiemelte az iskolások oktatásának fontosságát. Utalt az engedélyezési eljárások korlátaira. Kiemelte a közlekedésbiztonsági auditok jelentőségét, a tervezők továbbképzésének szükségességét.

Guba Zoltán, az MVK Zrt. gyorsbeavatkozói csoportvezetője kérte, hogy megkaphassák az épülő kerékpárutak terveit. Ezek ismeretében beépítenék a járművezetőik oktatási programjába a kerékpárosok közlekedésével kapcsolatos ismereteket.

Szólt arról, hogy az utóbbi időben több olyan balesetük volt, amikor kerékpáros hirtelen fékezésre kényszerítette az autóbuszt, emiatt a buszban az utasok elestek, és sérülést szenvedtek.

További probléma, hogy a kerékpárosok a belvároson kívül is használják a villamospályát, ez veszélyhelyzetet okoz a Soltész Nagy Kálmán utca és az Ady-híd között, valamint a Győri kapuban, a Malomszög utca és az Újgyőri főtér között.
Nagyon hasznosnak értékelte a Bebiciklizés programot, mivel szükség van a kerékpárosok tudásának növelésére.

Bodnár Péter a Borsod Volán Zrt. képviseletében szintén a képzés fontosságát emelte ki.

Lévai István, Miskolc Polgármesteri Hivatal főtanácsosa javasolta a sebességhatárok végiggondolását a városban. A kerékpárosok kérték a kerékpársáv létesítését az ÉTM mellett, de itt jelenleg 60 km/h az engedélyezett sebesség. A Győri kapu környékén sokan sérelmezik a villamosmegállóknál a 30 km/h korlátozást. Utóbbiról a bizottság tagjai úgy látták, hogy a védtelen közlekedők, gyalogosok védelme érdekében, tekintettel a rálátási viszonyokra is, nem lehet feloldani. Bejelentette, hogy az Andor, Görögszőlő utcán vezetői döntés alapján június 15-étől visszaállnak az eredeti forgalmi irányok.

Lévai úr a KME kezdeményezésére átadta a Soltész Nagy Kálmán utca és a Vörösmarty utca jelzőlámpás csomópontjának átépítése kapcsán kért kerékpáros-barát kialakítás egyeztetése tárgyában tartandó bejárás meghívóját.

Csobod László, a Magyar Autóklub régióigazgatója a képzés hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy közlekedésbiztonsági roadshow-val járják az országot. Van borulásszimulátoruk, mellyel a biztonsági öv hatásait lehet megismerni, telepíthető vizespályájuk, tartanak vezetéstechnikai tréningeket. Szólt arról, hogy nem csupán az autósokat kívánják megszólítani, kifejezetten családoknak rendezik a "Ki a mester két keréken?" című kerékpáros versenyt.

Guba Zoltán, és Csobod László is szólt arról, hogy régen a kerékpárok eladásakor a boltban hasznos tanácsokat tartalmazó füzetet is kaptak a vásárlók, javasolták, hogy ezt újból be kéne vezetni.

A hozzászólásokat követően a rendőrség képviselői megköszönték a tagok aktív közreműködését, javaslatait, és hozzátették, erre a jövőben is számítanak.

[download]Letöltések: