A Google új Koppenhágát tervez a Szilícium-völgybe


Miközben Magyarországon még mindig akadnak, akik szerint kerékpárral közlekedni valami furcsa hóbort, a világ vezető tech-óriásai egyre inkább beleszerelmesednek a kerékpározásba, mert abban látják a közlekedés jövőjét: valami olyasmiben, ami eddig a világon legtisztábban Koppenhágában valósult meg.
Most épp a Google álmodik Koppenhágát a Szilícium-völgybe -- derül ki a Citylab írásából, amelyet Nehézy Sanyi szemlézett nekünk.

Alacsony stressz-szintű kerékpáros hálózat létrehozása

A Szilícium-völgyben völgyben a mindennapi közlekedés meglehetős nyűg.
Az itt működő technológiai vállalatok tisztában vannak ezzel és igyekeznek a bejárást megkönnyíteni a munkatársaiknak. Erre példa az a híres, vagy hírhedt (a kirekesztés szimbólumává vált) buszjárat, amely San Franciscóból szállítja a dolgozókat a félsziget zsúfolt autópályáin keresztül.

[caption id="" align="aligncenter" width="559"] Google kerékpáros stressztérkép: a színek a kerékpárosokat közlekedésük során ma átlagosan érő stresszt mutatják : zöld -- kevés, piros -- sok stressz[/caption]

A Google tervezett futurisztikus új központja magával hozná a túlzsúfolt közlekedési hálózat adottságainak szétfeszítését.
A megnövekedett igények megfelelő kielégítése gyakran válik kulcskérdéssé.

Jelenleg a Google munkavállalóinak csaknem 9%-a jár a cég központjába kerékpárral és a munkavállalók 21%-a lakik 8 km-en belül.

A technológiai óriáscég a terület kerékpáros infrastruktúrájának radikális fejlesztésére vonatkozó tervvel állt elő. Ez a kezdeményezés a hálózatosság és az alacsony stressz-szint hangsúlyozását helyezi a középpontba.
Az alapgondolat magas szintű egységes kerékpáros hálózat létrehozása, amely a meglévő akadályok mint pl: csomópontok, zsúfolt gyűjtőutak leküzdését teszi lehetővé.
A Google ezen terve a régiót sokkal inkább Koppenhágához, mint a megszokott kaliforniai elővárosi környezethez tenné hasonlóvá.

A terv kidolgozása egy várostervező céggel (Alta Planning) és kerékpáros civilekkel (Silicon Valley Bicycle Coalition) karöltve történt.

[caption id="" align="aligncenter" width="559"] Google kerékpáros stressztérkép: a színek a kerékpárosokat a közlekedésük során a fejlesztéseket követően átlagosan érő stresszt mutatják : zöld -- kevés, piros -- sok stressz[/caption]

A terv először is nagyban épít a jelenlegi kerékpáros munkába járókra, amely lehetőséget jelent az autóforgalom jelentős csökkentésére.
A kerékpáros infra egyszerűbben és olcsóbban fejleszthető összehasonlítva az autóközlekedés feltételeinek javításával.

Másodszor számosan szeretnék a kerékpáros közlekedést kipróbálni, ugynakkor nem áll rendelkezésre olyan infrastruktúra, amely megadná számukra a biztonságérzetet.
A tervhez készült felmérés azt mutatja, hogy a munkatársak 60%-a kipróbálná ezt a lehetőséget, ha biztonságos utak rendelkezésre állnának. A projekt úgy tekint erre a körre, mint aki „érdeklődik ugyanakkor fenntartásai vannak”.
Annak érdekében, hogy a biztonságos hálózat megteremthető legyen a 60% számára, a Google hajlandó 5 millió dolláros alappal támogatni a kerékpáros infrastruktúra kulcspontjait fejlesztő projektet.

Olyan pályázatokat várnak, amelyek helyi, vagy akár nemzeti modellként is alkalmazhatók lesznek.
A tervet viszonylag rövid időn belül végre szeretnék hajtani, ami inkább jelent 5 évet mint 20-at.
A Google 5 millió dollárig ment el, ami ugyanakkor segítheti a helyi közösséget további források bevonzására.

A Google Bike Vision Plan letölthető, 64 MB terjedelemben.

Forrás: citylab.com