22. Critical Mass MiskolC -- MENETINFO


HÍVOGATÓ

elettani_hatas
Közeledik szeptember 22-e, közeledik tehát az idei CM napja. Következzék a menetinfó!.

Tarts Te is a kritikus tömeggel! Hívjuk fel együtt a figyelmet arra, hogy a városi kerékpározás jó dolog, és feltételeit Miskolcon is javítani szükséges!
Hívd el barátaidat, kollégáidat, gyere el a családoddal! Lassan haladunk, mindenki bírni fogja a tempót és a távot, ezt garantáljuk!
:-)
Öltözzetek jelmezbe, vegyetek fel maskarát, hozzatok dudát, sípot, kürtöt, legyen a CM bringás fieszta!

MENETINFO

A nagyfelvonulás menete hagyományosan az autómentes napon, szeptember 22-én, szombaton a sportcsarnok elől (Generali Aréna) indul, 17:00-kor.
Megérkezés a Városház térre, várhatóan másfél órával később.

ÚTVONAL


Indulás a sportcsarnok elől — Görgey u. — Csabai kapu — Csabavezér út — Pesti út — Bogáncs u. – Erkel Ferenc u. – Mohostó u. — Miskolci u. — Kisfaludy Károly u. —Vörösmarty Mihály u. – Uitz Béla u. — Kálvin János u. — Szent István tér/Városház tér. (EMELÉS).

A FELVONULÁSRÓL

A Critical Mass MiskolC alapvető céljai

A Critical Mass Miskolc a közlekedési célú, mindennapos kerékpározást népszerűsíti, a várost érő gépjárműforgalmi terhelés, a vele járó zsúfoltság, stressz és szmog csökkenését szeretné elérni.

A legfőbb cél: megmutatni a kerékpárt. A kerékpárt, amely jármű, ezért alapesetben az úton, a járművek közt a helye.

Célunk, hogy Miskolcon a kerékpározás közlekedésen belüli részaránya megközelítse, majd elérje és akár meg is haladja a civilizált európai városokban átlagos 10-15 %-ot. Célunk a fenntartható mobilitás, melyben fontos helye van a közösségi közlekedésnek is.
Szeretnénk elérni, hogy Miskolc úthálózata mindenki számára biztonságosan kerékpározható, egyre inkább kerékpározásbarát legyen.

A menet útvonala tudatosan kerüli el az építés alatt álló úgynevezett Bosch--Katalin kerékpárutat, amely annyira jól sikerült, hogy nem tudnánk benneteket biztonságban végigvezetni rajta...

Hogy a CM tényleg király legyen

A Critical Mass Miskolc sok minden más mellett leginkább egy jó buli, ahová szeretettel várunk és ahol érezd jól magad.
De tudd azt is: nem egyedül leszel, és a forgalomban veszünk részt. Vigyáznunk kell önmagunkra és egymásra is, nehogy baleset történjen. Ezért kérünk a CM viselkedési szabályainak betartására.

Jelszavaink:

  • Nem akadályozzuk a forgalmat, mi vagyunk a forgalom!
  • Az autók nem állnak a dugóban, hanem ők maguk képezik a dugót.

A CM politikamentes. Ne viseld semmilyen politikai párt jelvényét, zászlóját, logóját! Ne reklámozz sem országgyűlési, sem önkormányzati képviselőjelölteket!

Ne kerékpározz ittasan! Ha szeszesitalt fogyasztottál, inkább maradj otthon.

Fontos, hogy láthatók legyünk, mindig legyen jól működő lámpád, előre fehér, hátra piros fénnyel!

Amikor a menet összeáll az induláshoz, ne tolakodj! Engedd előre a lassabban haladókat: gyerekeseket, öregeket! Hidd el, így lesz jobb mindenkinek, így könnyebb lesz egyben tartani a menetet.
A kritikus tömeg együtt halad, segíts, hogy a menet ne szakadjon szét.
Nem a gyorsaság a lényeg, hanem a mindenki által tartható tempó, kb.10-12 km/h.
Figyelj és vigyázz a gyerekekre és az öregekre! Elhisszük, hogy profi bringás vagy, nem kell hozzá semmilyen mutatványt bemutatnod.

Csak a részünkre kijelölt forgalmi sávot vedd igénybe, a sávot elhagyni nem szabad! A biztosítás csak a mi sávunkra vonatkozik, a többi sávban autók közlekedhetnek.

Ne járdázz!

A CM nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető Miskolcért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség. Ne provokáld az autósokat, és ne hagyd, hogy agresszív autósok provokáljanak! Nem a motorizált forgalom megbénítása, mások korlátozása a célunk, hanem csupán az, hogy a nem motorizált forgalom legalább időlegesen visszafoglalja a közösségi tér egy részét.

Tartsd be a szervezők és a polgárőrök, önkormányzati rendészek, rendőrök utasításait! Nekik nem csupán jó buli a CM, ők érted, a biztonságodért dolgoznak.

Engedd el a megkülönböztetett járműveket!

Ne feledd, minden résztvevő felelős önmagáért!

Végül még valami, ami fontos:
egyetlen CM sem valósulhat meg a szervezők munkája nélkül.
A szervezőkkel szemben különösebb követelmények nincsenek, bátran vállalhatod, ha képes vagy fegyelmezett lenni, biztosan ülöd meg a bringádat, szükség esetén tudsz határozott lenni, és szívesen vállalnál felelősséget a többiek biztonságáért, a CM sikeréért.
Ha kedvet, erőt érzel magadban, hogy többet is tegyél a CM-ért, még mindig jelentkezhetsz szervezőnek, a szervezőkkel indulás előtt a sportcsarnok főbejáratánál egyeztetünk!