A segítség pedelecen érkezik


Visszajelzéseitekből úgy tűnik, megszerettétek a világsajtóból szemezgető új hírlevelünket, a Heti Bringást. Amely azonban épp csak felvillant egy-egy hírt, infót, hiszen így is nagy terjedelmű.
Mivel az idegen nyelvekkel sokan hadilábon állnak, úgy gondoltuk, hogy néha egy-egy érdekesebb cikk tartalmát hosszabban is összefoglaljuk magyarul.

Ma az elektromos rásegítésű bringákkal foglalkozunk.

Gyorsabb a kerékpárnál és környezetbarátabb az autónál

A (német) Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (Umweltbundesamt, UBA) a honlapján számol be róla, hogy 32 oldalas ismertetőt állított össze az elektromos rásegítésű kerékpárok előnyeiről az önkormányzatok számára.

Beépített hátszéllel

Az elektromos rásegítésű kerékpárok két fő csoportja a pedelec és az e-bike.

A Németországban ma forgalomban lévő mintegy 1,6 millió elektromos rásegítésű kerékpár 95%-a pedelec. A pedelec tisztán izomerővel is hajtható, de ezt egy legfeljebb 250 Watt teljesítményű villamos motor egészíti ki. Működésére az emberi erő és a villamos energia kombinációja jellemző.
Az e-bike meghajtását kizárólag a villanymotor biztosítja, izomerővel nem is hajtható.
A pedelecek vezetése alig különbözik a hagyományos kerékpárok vezetésétől. (De reális veszélyük, hogy a tapasztalatlan kerékpározót könnyebben érheti baleset, mivel az elektromos rásegítés segít neki túllépni a saját határait. Eljut pl. arra a csúcsra, ahová izomból nem bírna feltekerni, aztán lejtmenetben elszáll, mert nem tudja megfogni a gépét.)
A pedelecek elektromos rásegítéssel elérhető sebességét részben ezért korlátozzák gyárilag 25 km/h-ra. Ám van olyan változatuk is (gyors pedelec, s-pedelec), amelyet csak 45 km/h-ra korlátoznak, azonban ez már segédmotoros kerékpárnak minősül, ezért pl. vezetéséhez jogosítvány szükséges.

A posztban a továbbiakban alapvetően a pedelecekkel foglalkozunk, mert tőlük várható, hogy néhány éven belül forradalmasítják -- elsősorban a városi -- közlekedést.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok előnyei önmagukért beszélnek:

  • csendes üzem,
  • összehasonlíthatatlanul kisebb károsanyag-(széndioxid, szállópor, nitrogénoxid)kibocsátás -- amelyet Németországban tovább csökkent, hogy atomerőmű építése helyett egyre növekvő mértékben megújuló energiából fedezik az áramszükségletet,
  • a hagyományos kerékpárokénál lényegesen nagyobb hatósugár,
  • bővebb alkalmazhatósági kör (nem izzad le a bringás),
  • alkalmasság nagyobb terhek szállítására,
  • meredek emelkedőn is könnyű velük közlekedni,
  • a kerékpáros számára nem nehezíti a haladást az ellenszél.

UBA_eljutási_graf
Hátrányuk:

  • a meghajtásukra leggyakrabban alkalmazott lítiumion-akkumulátorok gyártása és ártalmatlanítása során üvegházhatású gázok keletkeznek. Azonban minden, elektromos rásegítésű kerékpárral megtett kilométerre csupán századannyi ilyen kibocsátás jut, mintha autóval tennénk meg.

Az UBA az elektromos rásegítésű kerékpárok előnyeire tekintettel azt tanácsolja az önkormányzatoknak, hogy a kerékpárutakat tegyék alkalmassá ezen új járművek közlekedésére, részben a miattuk várható sebességnövekedés miatt.
A gyalogos és kerékpáros infrastruktúrát úgy kell tervezni, javítani, bővíteni, hogy a jelenleg még gyakran párhuzamosan vezetett gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonsága nőjön.
Ehhez elsősorban:

  • el kell választani a kerékpáros forgalmat a gyalogosoktól,
  • biztosítani kell a kerékpárutak megfelelő szélességét (előzésre is legyen hely),
  • nagyobb ívsugarakra van szükség,
  • meg kell szüntetni a kerékpárutakon lévő akadályokat, pollereket, stb.

(Hozzátehetjük: a hagyományos kerékpárok számára is hasonló elvek alapján kell fejleszteni az infrastruktúrát.)
A városi kerékpárforgalmi hálózatok fejlesztése, a gyalogosokkal kapcsolt kerékpáros létesítmények kiváltása mellett -- a pedelec nagyobb akciórádiuszából adódóan -- szükségessé válnak az agglomerációkhoz kapcsolatot adó gyorsforgalmi kerékpárutak.
Az elektromos rásegítésű kerékpárok igényes kerékpárparkolókat igényelnek, és nő az őrzött parkolás iránti igény.

Elektromos rásegítés -- számokban

A német piacon jelenleg több mint 70 gyártó 1500-at is meghaladó különböző elektromos rásegítésű kerékpárja érhető el.

Egy elektromos rásegítésű kerékpár 10 km-nyi út megtételéhez kb. annyi energiát igényel, mint amennyi 7 deciliter szobahőmérsékletű víz felforralásához szükséges.

Környezeti hatások

A közlekedési módokat összehasonlító ábrán láttuk, hogy a városi forgalomban a pedelec nagyobb hatótávolsága, rugalmassága, mozgékonysága miatt komoly versenytársa lehet az autónak.
Az UBA elvégezte, és a TREMOD modellben pénzben is kifejezte a környezeti szempontú összehasonlítást (a német árammix figyelembe vételével).

KME_CO2_1920

A levegőbe jutó károsanyagok kibocsátása pedig így alakul:

KME_NOX_PM10_1920

A fenntartható település- és közlekedéspolitika döntő eleme a takarékos, a természettel és a társadalommal harmonizáló felülethasználat.
A városok sokat nyerhetnek a felülettakarékos közlekedési módokkal (gyaloglás, kerékpározás, közösségi közlekedés).
Már néhány autóparkoló funkcióváltása is jelentősen javíthatja az utcák minőségét, és lehetőséget nyújthat kerékpárparkoló és/vagy zöld-, pihenő-, játszóterületek létrehozására.
Egy autóparkoló helyén 6-10 kerékpár parkolhat, és a pedelec helyigénye sem nagyobb.

Az alkalmazott akkumulátorok környezeti szempontú összehasonlítása

A pedelecekben szinte kizárólag különféle lítiumion-akkumulátorokat, elvétve NiMH-akkumulátorokat alkalmaznak.

KME_Akksi_1920

Bár a lítiumion-akkuk is tartalmaznak nehézfémeket, nehézfémtartalmuk az összes akkuféleség közül a legkedvezőbb.

Amikor a segítség pedelecen érkezik

Következzék egy gyakorlati példa.
2010-2011-ben Brémában egy civil szervezet pilotprojektet indított, hogy tesztelje a pedelec szolgálati járműként való gyakorlati alkalmazhatóságát. Választásuk a házi gondozásra esett, öt nagy házi gondozószolgálatnak adtak ki pedeleceket.
A házi gondozók napi munkájuk során sok rövid utat tesznek meg, az egyes betegek közötti távolság legfeljebb 1-2 km, ám ez összességében naponta akár 25 km-t is kitehet, ami pedelecen könnyen teljesíthető.
A projekt keretében kikérdezték a kiadott bringákat használó gondozókat, és összehasonlították a szolgálati autóval, illetve szolgálati pedeleckel történő beteglátogatás költségeit.
A pilotprojekt bebizonyította, hogy értelmes és érdemes a személygépkocsit pedelec kerékpárokkal kiváltani, mert azok tökéletesen alkalmasak a városi közlekedésre.
A pedelecet tesztelő gondozók véleménye:

  • a gondozók fele gyorsabbnak találta a pedelecet az autónál, vagy legalábbis ugyanolyan gyorsnak,
  • háromnegyedük szerint kellemes élmény pedelecen közlekedni,
  • a gondozók leginkább akkor éreznék magukat motiváltnak, ha a munkáltatótól esőálló ruházatot kaphatnának, és a pedelecet magáncélra is használhatnák,
  • a pedelec lezárását viszont körülményesnek tartják.

A környezetbarátságuk, kisebb felületigényük és a használókra gyakorolt pozitív egészségi hatásuk mellett a költségelőny az alábbiak szerint alakult:

  • már gépkocsinkénti havi 600 km-es futásteljesítménynél költségsemlegesen beszerezhető a pedelec,
  • finanszírozás havi költsége gépkocsi/pedelec, EUR: 143/59
  • biztosítás, adók gépkocsi/pedelec, EUR: 55/11
  • havi karbantartási költség a finanszírozás időszakában gépkocsi/pedelec, EUR: 25/25
  • havi üzemanyagköltség gépkocsi/pedelec, EUR: 170/3
  • havi összköltség, EUR: 393/98.

(A pedelec üzemanyag-költségét a német energiamix alapján számították.)