Kiegészítők és védőfelszerelések kerékpározáshoz

Cikkünkben a szokásos, közlekedési és/vagy szabadidős célú kerékpározáshoz ajánlható kiegészítő és védőfelszereléseket mutatjuk be.

Nem foglalkozik a cikk a komolyabb sporttevékenység, az extrém kerékpáros sportok és a komolyabb kerékpártúrák felszereléseivel.

A kerékpár kötelező felszereléséről ide kattintva olvashatsz, a kerékpártúrákra ajánlott felszereléssel pedig külön cikkben foglalkozunk majd.

Kiegészítő és védőfelszerelések:

A bringáson 1. Fejvédő
2. Szemüveg
3. Kesztyű
A bringásnál 4. Mobiltelefon
5. Defektelhárítás eszközei
A bringán 6. Sárvédő
7. Visszapillantó tükör
8. Szélességjelző
9. Csomagtartó, kosár
10. Gyermekülés
11. Utánfutó

A láthatósági kiegészítők bemutatását ide kattintva olvashatod el.

1. Fejvédő (sisak)

Annak ellenére, hogy a mindennapi bringázás során szerencsére kicsi az esélye, hogy balesetet szenvedsz, mégis fontosnak tartjuk, hogy szóljunk a fej védelméről. Hiszen ha baj van, akkor az nagyon nagy lehet, ezért érdemes ellene védekezni, amennyire csak lehet.

A kerékpárosok fejének védelmére először a versenysportban gondoltak, egyszerű, sapkaszerű alkalmatosságokkal. Versenyeken az 1920-as évektől kezdtek használni kemény héjú sisakokat. A tömegsportban a kerékpáros fejvédő az 1970-es évektől kezdett megjelenni, majd az 1980-as évektől szélesebb körben terjedni. Elterjedtsége folyamatosan nő, miközben még mindig vannak, akik ellenzik.

Pedig nemcsak baleset esetére, hanem pl. belógó ágak, kavicsfelverődések, stb. elleni védelemre is alkalmas.

Alaptípusok:

Puha héjú sisakok
A legolcsóbb és legkönnyebb típus, egyetlen keményhab-réteg alkotja. Felülete ütközéskor nem csúszik (pl. az útburkolaton), ezért fennáll a nyakcsigolyák sérülésének veszélye.

Mikro héjú sisakok
Napjainkban ezek a legelterjedtebbek. Héjukat vékony, kemény műanyagréteggel vonják be. Sima felületük miatt könnyen csúsznak a talajon, útburkolaton; a kerékpáros komfortérzetét szellőzőnyílásokkal növelik.

Kemény héjú sisakok
Külső héjukat kemény és ütéscsillapító műanyagréteggel vonják be. Nehezek és viszonylag drágák, ezért inkább csak a DH-sok használják. Gyakran az állat, az arcot is védik. Sima, kemény felületük véd a mechanikus behatásoktól, és könnyen csúszik a talajon. Ezek a legbiztonságosabb fejvédők.

Alaptípusok felhasználási cél szerint:

Országúti sisakok
Könnyűek, nagy szellőzőnyílásaik a homloki részen vannak, a bringások a tartozék napellenzőt általában nem használják.

MTB sisakok
Szellőzőik főként a sisak tetején vannak, a tartozék napellenző terepen nagyon hasznos, felfogja a sarat, árnyékol, véd az eléd csapódó ágak ellen.

DH sisakok
Erősebb felépítésű, zártabb, jellemzően az arcot is védő sisakok.

A sisak részei

 • Belső anyag
  Anyaga horogsoros expandált polisztirolhab, csökkenti a külső erőbehatásokat.
 • Héj
  Anyaga polietilén, becsapódáskor egyben tartja a sisakot és védi a fejedet éles tárgyaktól, ágaktól és kövektől. A héjnak emellett jól kell csúsznia az út felületén, hogy eséskor ne fogja meg a kerékpáros fejét, mert ez súlyos gerincsérülést okozhat. A korszerű fejvédők különféle in-mold technológiákkal készülnek, a sisakra az öntéskor kerül rá a borítást, ezzel növelve a tapadást.
 • Szellőzőnyílások
  Minél több nyílás található a kerékpáros fejvédőn, annál jobban szellőzik és annál kevésbé izzadsz bele. Sok bringás a sisak alatt az izzadás ellen ezt nem tudtam kendőt (bandana) hord. A jobb sisakok elején a szellőnyílásokat bogárháló védi. Ez fontos, mert nagyon kellemetlen a berepülő és a sisakban zizegő rovar.
 • Fejgyűrű
  A fejgyűrűt, ezzel a bukót általában a bukó hátulsó részén található forgatógombbal tudod rögzíteni a fejeden. Ha a sisakot nem rögzíted megfelelően a fejeden, semmit sem véd.
 • Párnázat
  A fejgyűrűn és a bukó belső részén található puha anyagú bélés.
 • Hevederek
  A fejeden a fejgyűrűvel rögzített sisakot helyzetében a hevederrendszer tartja meg.
 • Napellenző Különösen terepen hasznos, de városi kerékpárosok számára is előnyös. Az újabb sisakok napellenzője általában cserélhető.

A sisak becsapódásakor annak hab-anyaga nagyobb felületre osztja el az erőhatást, illetve gyűrődési zónaként összenyomódással, vagy töréssel veszi föl az energiát. Ezáltal csökken az agyvelőre gyakorolt hatás, és a koponyacsontok törésének veszélye. A sisak alatt a horzsolódások, szakadások, zúzódások veszélye is csökken. Pont a nagy sebességnél történő eséskor föllépő oldalirányú erők miatt nincs már hosszú hátsó része a mai modern fejvédőknek.

Természetesen a fejvédők energia-elnyelő hatása ? ezáltal az általuk nyújtott védelem ? korlátozott, csak kisebb sebességnél teljes körű.

Ha sisakot vásárolsz, részesítsd előnyben az élénk színűt, ezzel a forgalomban jobb lesz a láthatóságod.

Sisakválasztásnál szempont még, hogy milyen nehéz a sisak. Általában minél könnyebb, annál jobb (és drágább).

Az Európai Unióban értékesített kerékpáros sisakoknak biztonsági tanúsítvánnyal és CE jelöléssel kell rendelkezniük.

Esős idő esetén jó szolgálatot tesz a sisakhuzat, különösen, ha ez is élénk, jellemzően sárga színű.

A sisak beállítása, viselése

 1. A sisak vízszintesen álljon a fejeden, ne legyen sem a homlokra, sem a tarkóra tolódva. Ha látásodat korlátozza, helytelenül vetted fel.
 2. A sisak fejgyűrűjét állítsd olyan szorosra, hogy ha fejedet enyhén megrázod, előre-hátra billented, sisak kikapcsolt állszíj esetén se mozduljon el.
 3. Az elülső heveder beállítása
  Azon az oldalon kezdd, ahol a csat befogadó része van (ez általában a bal oldal). Az elülső hevedernek függőlegesen lefelé, a hátulsónak rézsútosan lefelé irányulva, a heveder-elosztónak pedig a fül alatt kell a fejedhez simulnia. Ha túl hosszúak a hevederszalagok, vágj le a végükből (kb. 4 cm túlnyúlást hagyva). A véget hevítsd óvatosan égő gyufaszállal, hogy meggátold a szalag kirojtosodását.
 4. A hátulsó heveder beállítása
  A hátulsó heveder hosszát a másik oldali hátulsó heveder mozgatásával állíthatod be.
 5. A fül körüli háromszög
  Az elülső és a hátulsó heveder háromszöget alkot a fül körül, az elülső rövidebb, mint a hátulsó. A fülnek szabadon kell maradnia.
 6. A másik oldal hevedereinek beállítása ugyanígy történik.
 7. Az állszíj beállítása
  Csatold be az állszíjat, és az állszíj hevederét állítsd olyan hosszúra, hogy az álladhoz feküdjön, de ne nyomja az álladat. Az állszíj akkor van jól beállítva, ha a becsatolás után az állszíj és az állad között épp csak egy ujjnyi hely marad.
 8. A hevedervégek rögzítése
  A hevederek végét gondosan fond át a csaton, és a gumiszalaggal, vagy műanyag bújtatóval rögzítsd.

Indulás előtt mindig ellenőrizd, hogy a sisakod jól van-e beállítva:

 1. Ha a fejedre/állkapcsodhoz szíjazott sisak a fejen kézzel elmozdítható, a sisak fejgyűrűjét szorosabbra kell állítani.
 2. Ha a két kézzel a fülek fölött megfogott sisakot az orrod felé előre lehet tolni, a hátulsó szíjak túl lazára vannak állítva.
 3. Ha a két kézzel a füleid fölött megfogott sisak a tarkó felé hátratolható, az elülső szíjak és/vagy az állszíj túl lazára vannak állítva.
 4. Ha a sisak több cm-nyire föl-le mozgatható a fejedtől, akkor az állszíj túlságosan laza.
 5. Ha a bekapcsolt állszíjat az álladról a száj felé el lehet mozdítani, túl lazára van állítva.

Még két tanács:

 1. Szemüvegviselésnél a szemüveg szára a sisak szíja és a fejed között legyen.
 2. Kisebb gyerekek játszótéren, felügyelet nélkül ne viseljenek sisakot, mert fennakadhatnak a játékokra!

Hogyan kezeld a sisakod?

 • Soha ne hagyd tűző napon, pl. az autó kalaptartóján. Sem a magas hőmérséklet, sem a napsugárzás nem használ neki.
 • Tisztításra langyos vizet, esetleg nagyon enyhe tisztítószert használj. A kőolajbázisú oldószerek, az autóviasz, erős hatású tisztítószerek károsítják a sisak anyagát.
 • A sisakot nem szabad befesteni, sem matricát ragasztani rá. A ráragasztott matricák a sisak csúszásképességét is befolyásolhatják, esésnél ez gerincsérüléshez vezethet. Ugyanezért légy óvatos a sisakra szerelhető kiegészítőkkel (tükör, lámpa) is.
 • A sisak héját nem szabad megfúrni, tárgyakat rácsavarozni.

Meddig bírja a sisakod?

Ez nagyban függ a használattól.

Azt a sisakot, amiben buktál, akkor is érdemes kicserélni, ha nem látszanak rajta sérülések, mert nem látsz bele az anyagába, és egyáltalán nem biztos, hogy a következő eséskor is változatlan hatékonysággal fog tudni megvédeni.

Cserére érett a fejvédő, ha alkatrészei, a rögzítő hevederrendszer, a fejgyűrűt rögzítő szerkezet tönkrement, vagy a burkolata sérült.

A kerékpáros sisakok élettartamaként a gyártók többsége három, legfeljebb öt évet határoz meg, és azt javasolják, hogy ennyi idő elteltével cseréljük a sisakot.

Kerékpárosok sisakviselési kötelezettsége (2011. decemberi állapot)

Ausztria: 2011. május 31-étől a 12 éven aluli gyermekek számára a kerékpáros fejvédő kötelező, ha önállóan kerékpároznak, ha utasként kerékpáron szállítják őket, vagy ha kerékpár-utánfutóban utaznak.

Spanyolország: a kerékpárosok számára lakott területen kívül a sisak viselése kötelező, kivéve hosszú emelkedőkön, extrém hőségben és orvosi igazolással.

Csehország: 2005. július 1-jétől a 18 éven aluli kerékpározók számára a fejvédő viselése kötelező.

Svédország: 2005. július 1-jétől a 15 éven aluli kerékpározók számára a fejvédő viselése kötelező.

Finnország: A sisak viselése minden kerékpáros számára kötelező.

Érvek a sisakviselés ellen

A mai napig vannak olyanok is, akik ellenzik a kerékpáros sisakok viselését. Ismerd meg az ő érvelésüket is!

Vannak, akik szerint sisakban sérülni veszélyesebb, mint nélküle. Sisakban csúszva ugyanis a fej olyan rotáló mozgásokat végez, melyek agykárosodással járnak, továbbá a sisak az állat sem védi, ezért sérülésének esélye nő.

Mások arra emlékeztetnek, hogy a sisakot viselő bringás szubjektíve nagyobb biztonságban érzi magát, ezért kockázatosabb dolgokat is bevállal. Másik oldalról az autósok is úgy gondolják, hogy a sisakos bringás nagyobb biztonságban van, ezért kisebb oldaltávolságból előzik.

Persze akinek van agya, az vigyáz rá! Sisakban biztonságosabb!

2. Kerékpáros szemüveg

Bármikor is bringázol, szemüveget viselni mindig előnyös. Nem csupán a napfény, az UV sugarak ellen, vagy télen a szemedbe tükröződő hó, nagy hidegben a könnyezés ellen véd, hanem a szél, a szél által a szemedbe fújt por, a szemedbe repülő bogarak, terepen a felcsapódó ágak, kövek ellen is.

Mivel a szemére minden bringásnak nagy szüksége van, érdemes áldozni a jó szemüvegre! Fontos a karc- és törésállóság, hogy ne szilánkosan törjön.

Fontos a látótér szöge. A szemüveg kiválasztása egyéni, lényeges, hogy a keret jól illeszkedjen a fejformádhoz.

A szellőzőnyílások kialakításán és a páramentesítő bevonaton múlik, hogy a szemcsi mennyire párásodik.

A lencse színét és faktorát az időjárási körülményeknek megfelelően kell megválasztani, ezért gazdaságosak a cserélhető pótlencsés szemüvegek.

A lencse minősége nagyon fontos: a szem a túl erős fény és az UV-sugarak ellen a pupilla beszűkítésével védekezik. A sötétített lencse alatt a pupilla kitágul, ezért ? ha a természetes védekező funkciót nem pótolja megfelelő UV-védelem ? a szem károsodhat az erős napfény következtében. Ezért vásárláskor győződj meg a kiválasztott szemüveg UV-szűrő képességéről.

Végül: jó, ha a szemüveghez ütésálló tokot is adnak.

3. Kerékpáros kesztyű

Az, hogy hűvösebb időben miért kell kesztyűt ? méghozzá lehetőleg szélállót ? húznia a bringásnak, nem szorul magyarázatra.

Ám sokan nyáron is kesztyűben tekernek. Az izzadt tenyér ugyanis veszélyes, mert csúszik. A bringás kesztyű zakózásnál megvédi a tenyeredet ? és az óvatosság sosem árt, különösen annak, akinek pl. munkájához másnap használnia kell a tenyerét.

A jó kerékpáros kesztyű tenyér-részének kialakítása kényelmesebbé teszi a kormány fogását, letörölheted vele a homlokodról a verejtékcseppeket, bringázás utáni levételét pedig kis fül könnyíti meg.

4. Mobiltelefon

Ha bringával indulsz el otthonról, mindig legyen nálad mobiltelefon, így baj esetén segítséget tudsz kérni!

5. Defektelhárítás eszközei

 • Külső leszedő (általában 3 db/készlet),
 • pumpa,
 • javítókészlet (Tip-Top) folttal.

Sokan a defektes belső megragasztásához szükséges javítókészlet helyett tartalék belsőt hordanak magukkal, és defekt esetén a belsőt cserélik.

Kisebb defektek elleni védekezésre ma már nagyon jól használhatók a különböző defektmentesítő anyagok is, ezek választéka egyre nagyobb, és megbízhatóságuk is egyre jobb.

Ha bringád kerekei nem gyorszárasok, akkor levételükhöz villáskulcsot is kell magaddal hordanod.

6. Sárvédő

Azokra a kerékpárokra, amelyeken gyárilag nincsen sárvédő, viszont rendszeres közlekedésre szolgálnak, mindenképp ajánljuk a sárvédők utólagos fölszerelését ? hiszen egy hirtelen jött záporban sárvédő nélkül pillanatok alatt kisdisznó lesz a bringásból.

Fontos, hogy mindkét keréken legyen. A hipermarketekben kapható olcsóbb műanyag sárvédők legtöbbje csak dísznek jó. Hátulra olyat javaslunk, amely már a hajtóműtől indul, így azt is védi a sártól, télen hólétől, hókásától. A vége pedig a tengely magasságáig leér.

A sárvédőket gumi-leffentyűkkel lehet kiegészíteni, így még jobban védenek.

7. Visszapillantó tükör

Kerékpárosokon ritkán találkozunk vele, pedig sok forgalmi helyzetben megkönnyítené a bringás dolgát.

8. Szélességjelző

A forgalomban ritkán találkozunk vele. Segíthet abban, hogy a kerékpárost az autósok nagyobb oldaltávolságot tartva előzzék.

A szélességjelzőnek ? ha van ? a bicaj hosszanti középvonalától balra 30-40 cm-re kell lennie, a földtől legalább 35, legfeljebb 60 cm-re.

9. Csomagtartó, kosár

Ha gyakran szállítasz magaddal különböző terjedelmesebb, vagy nehezebb dolgokat, hátizsák helyett érdemes megfontolni csomagtartó, sőt, akár kosár felszerelését a bringára.

Ez könnyebbé teszi a szállítást, de mindig ügyelj a szállított dolgok gondos rögzítésére, mert ha a csomagtartóról leesik, vagy betekeredik a küllők közé, szinte biztosan el fogsz esni.

10. Gyermekülés

A gyermeküléssel külön cikkben foglalkozunk majd.

11. Utánfutó

A kerékpár utánfutója lehet teherutánfutó, gyerekszállító, vagy kutyaszállító utánfutó. Különösen gyerekszállító utánfutónál fontos (a kicsi épsége miatt), hogy utánfutó vontatásakor megváltoznak a menettulajdonságok, máshogyan kell használni a kerékpárodat.

Vedd figyelembe, hogy hosszabb járműszerelvénnyel közlekedsz, ezért a megszokott hely már nem elég a megfordulásra, az utánfutó kialakításától függően nagyobb a helyigényed. Mivel ekkor plusz 10 kg-okkal terheled meg a bringát, figyelj a fokozatosságra. Ne akarj nagyon gyorsulni, mert az nagyon rángatja a kerékpárt, illetve fékezésnél is figyelj, a nagyobb súly miatt hosszabb a fékút. Lehetőleg mind a két féket használd, az elsőt és hátsót is. Ha csak az elsőt használod, az utánfutó “felnyomja” a bicikli hátulját, amivel stabilitást veszítesz és könnyen eleshetsz, a hátsó fék kizárólagos használata pedig nem elegendő a megálláshoz. Ehhez hasonló jelenség következhet be nagyobb lejtőn lefele jövet is, amikor az utánfutó nyom, ezért ? ha lehetséges ? utánfutóval ajánlatos kikerülni a nagyobb lejtőket. Emelkedőn sem könnyű felmenni, sokszor kikaparhat a hátsó kerék, ha túlsúly van.

Ahogy említettük, lényeg a fokozatosság. Többféle csatlakozási móddal gyártanak és gyárthatsz magad is utánfutókat, egy dolog azonban nem változik: a váz egy kis ponton kapja a terhelést. Ha nagyon gyorsan akarsz indulni/megállni, nyúlnak, nyomódnak az alkatrészek, erős az igénybevételük. Ajánlatos a szokottnál sokkal lassabban indulni és megállni, érezni lehet kerékpárod mozgásán a határt, amin belül még jól viselkedik, nem rángat nagyon. Túl nagy sebességgel sem célszerű haladni, az előbb leírtak miatt.

Az utánfutót nagyon megviseli a padka, bukkanók, úthibák, így azokra figyelj még jobban, főleg ha gyermeket szállítasz.

Utánfutóval csakis tapasztalt bringás induljon útnak. Hétvégi tekerők ne kezdjenek el hirtelen futózni. Ajánlott először üresen próbálgatni, utána némi súllyal megpakolni, és csak akkor szállítani komolyabb terhet, vagy gyereket, amikor már tapasztalatokat szereztél, és biztonsággal tekersz utánfutóval.

Az utánfutó üzemeltetésére vonatkozó jogszabályi feltételek

Az utánfutó egytengelyű, két nyomon haladó, legfeljebb 70 cm széles és 70 kg össztömegű lehet. Ezeknek a feltételeknek sok modern utánfutó nem tesz eleget.

Lényeges, hogy legyen rajta hátul egy, az utánfutó középsíkjában, vagy attól balra, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és legfeljebb 0,60 méter magasságban elhelyezett piros színű, háromszög alakú ? a pótkocsira előírt ? fényvisszaverő prizma, továbbá a kerékpárra előírt hátsó helyzetjelző lámpa. A kerékpár utánfutó hátsó helyzetjelző lámpája elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy bekapcsolása a kerékpár hátsó helyzetjelző lámpáját kikapcsolja.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás