Crowdsourcing

Mi a crowdsourcing?

A crowdsourcing angol szó, többféleképpen is fordítható, de mindig valamilyen közösségi közreműködést értünk alatta. Nevezik még a tömegek bölcsességének (wisdom of the crowd, Die Weisheit der Vielen) is. Hagyományosan belső részfeladatok kihelyezése valamely szervezetből önként jelentkező külső személyekhez, például — de nem kizárólag — az internet segítségével. Magát a crowdsourcing kifejezést Jeff Howe, a Wired újságírója alkotta a crowd (tömeg) és az outsourcing (kiszervezés) szavakból. Többféle változata ismert, sikerrel alkalmazható üzleti célokra, innovációk közösségi finanszírozására (crowdfounding), szoftverek tesztelésére (crowdtesting), és a kerékpárforgalmi tervezésben is. Utóbbiban leginkább az Egyesült Államokban terjedt el közbringa rendszerek gyűjtőállomásainak meghatározásához, a Kerékpáros Miskolc Egyesület is amerikai példák alapján indította el 2013-ban első crowdsourcing projektjét, a miskolci gyűjtőállomások helyére vonatkozó javaslatokból felépülő térképét. A közösségi közreműködés koordinálásával az a célunk, hogy — az érintettek, a kerékpárhasználók bevonásával — a kerékpárforgalmi koncepcióalkotást és a kerékpárforgalmi tervezést érdemben támogató input információkat gyűjtsünk össze a döntéshozók és a beruházók, tervezők számára.

A Kerékpáros Miskolc Egyesület crowdsourcing projektjei

1. Közbringa kívánságtérkép
2013 októberében indult el a Közbringát Miskolcnak! kampány honlapja. A kampányhonlapon — Helyezd el! — címmel külön menüpontban található meg az a térkép, melyen a leendő felhasználók bejelölhetik, hol szeretnének gyűjtőállomással találkozni. A majdani tényleges gyűjtőállomások helyének kijelölésekor a kívánságtérkép hasznos információkkal szolgálhat a tervezőknek.

2. Ötletfal a Szinvaparkban

A 2015. április 24-25-i szinvaparki rendezvényeink előtt, április első felében helyeztük ki a Szinvapark földszintjén az ötletfalat, összegyűjtendő a miskolciak kerékpározással kapcsolatos véleményét, ötleteit, javaslatait.

3. Ötletgyűjtő tábla a 2015-ös bringás reggelin

Az ötlettáblára — a szinvaparki ötletfal folytatásaként — a 2015. június 5-i bringás reggeli alkalmával írhattak ötleteket, véleményeket, problémákat a reggeliző bringások.

4. Ötletgyűjtő tábla a 2016-os bringás reggelin

Az ötlettáblára — a szinvaparki ötletfal folytatásaként — a 2016. június 3-i bringás reggeli alkalmával írhattak ötleteket, véleményeket, problémákat a reggeliző bringások.