Mi az új a KRESZ-ben?


Hát az attól függ, hol nézzük. Egy éve is elmúlt már, hogy útjára indult a Magyar Kerékpárosklubbal közös javaslatcsomagunk. Útját kicsit megakasztották a választásokat megelőző és azóta is tartó politikai viharok, de azért sok és fontos egyeztetésen vagyunk túl.
Mindenesetre a módosítások tényleges bevezetése még várat magára. Reméljük, hogy az egyeztetések mihamarabb folytatódnak.
Közben persze külföldön is zajlik az élet: idén egy európai országban már módosították a KRESZ-t, máris mondjuk, nem is akárhogy. Egy másik országban pedig épp mostanában nyújtják be a módosító törvényjavaslatot.

Luxemburgban új szabályok javítják a gyalogosan és a kerékpárral közlekedők helyzetét

François Bausch luxemburgi szakminiszter márciusban jelentette be, hogy 2018. május 1-jétől kilenc új szabály lép életbe a luxemburgi KRESZ-ben. Az új szabályok bevezetését a miniszter főként a közlekedésbiztonsági helyzet javításával indokolta. A módosítás kidolgozását nyolc európai ország (Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Dánia, Ausztria, Svájc és Spanyolország) jogszabályait elemző tanulmánnyal alapozták meg.
Összesen 30 intézkedést azonosítottak a vizsgált országokban, ezek közül kilencet választottak ki és vezettek most be Luxemburgban.

Ezek:

  1. A legfontosabb új szabály, hogy a gépjárművekkel legalább 1,5 m oldaltávolságot kötelező tartani kerékpározók előzésekor. Sőt, kétsávos utakon a kerékpározó előzése az ellenirányú forgalmi sáv igénybe vételével történhet.

  2. A másik fontos új szabály alapján jogszerűvé vált, hogy két kerékpározó az úttesten egymás mellett haladjon.

  3. A harmadik új szabály nem kötelező jellegű, hanem lehetőség. Eddig a gyermekek -- felnőtt kísérőjükkel -- 10 éves korukig kerékpározhattak járdán, mostantól -- ha így szeretnék és a forgalmi helyzet szükségessé teszi -- 12 éves korukig vehetik igénybe kerékpározásra a járdát.

  4. Útkereszteződésekben, különösen T-elágazásokban egyértelműsítik a gépjárművezetők figyelmét a gyalogosok, kerékpárosok közlekedésére felhívó átvezetéseket.

  5. Az arra alkalmas jelzőlámpás csomópontokban irányjelző nyíllal ellátott villogó fénnyel jelölik, ahol kerékpárral az adott irányba olyankor is tovább lehet haladni, amikor gépjárművel nem.

  6. Bevezették a kerékpáros utcát. A miniszter szavai szerint ezek olyan "utcák, amelyeket kerékpározóknak és gyalogosoknak szánnak és az autókat tolerálják". A kerékpáros utcát főként kisebb településekre, illetve olyan városi környezetbe szánják, és olyan helyekre, ahol nem lehet kerékpársávot létesíteni, mert nem férne el.

  7. Bevezették a kerékpárral és gyalogosan átjárható zsákutcát -- ilyen nálunk már van.

  8. Május 1-jétől eltörölték azt a korábbi szabályt, amely előírta, hogy a küllőkön 10x3 cm-es sárga jelzést kell alkalmazni.

  9. Az eddigi, kör alakú kerékpárutat jelző tábla mellett most bevezették a négyszögletes kerékpárút-táblát is, amellyel azokat a kerékpárutakat jelzik, amelyek használata nem kötelező (választható kerékpárút, a kerékpározó választása szerint az úttesten és a kerékpárúton is haladhat).

    Felkészül: Írország

    Írországban komoly vita tárgya az MPD (minimal passing distance, legkisebb előzési oldaltáv).
    Ott is másfél méterben gondolkodnak, és fölmerült, hogy bevezetését követően egy év múlva megvizsgálják a közlekedésbiztonságra gyakorolt hatását.
    Ez tehát -- hasonlóan az itthoni helyzethez -- még nem a valóság, bár picit előrébb járnak, mint mi. Van azonban, ahol tényleg óriási az előrelépés.

Vajon csak mi vélünk némi hasonlóságot fölfedezni hazai bevezetésre szánt javaslataink, és a Luxemburgban jogszabályba iktatott dolgok között? :-)

De mi a helyzet nálunk?

Bízunk benne, hogy a KRESZ-módosítás előkészítése hamarosan folytatódik.
Az előzési oldaltávval persze nem csupán a KRESZ előírásai szempontjából lehet és kell foglalkozni.
Kövessétek a KME Facebook oldalát, nemsokára meglepetéssel jövünk!
Most még csak annyit mondunk:
Távolság -- tartós barátság!


És a végére egy furcsaság: Franciaországban a mellékutakon engedélyezett sebességhatárt 80 km/h-ra csökkentik. Nem ez a furcsaság, hiszen a sebességhatárok csökkentése komoly szakmai alapokon nyugvó és teljesen általános nemzetközi trend. Ami érdekes (de nem feltétlenül követendő) a franciák lépésében, kiderült Édouard Philippe miniszterelnök bejelentéséből: a július 1-jétől érvénybe lépő 80 km/h sebességhatár a kerékpárokra nem vonatkozik...
Mondjuk, itthon mi ilyet nem javasoltunk. :-)