Három lábbal a biztonságért

Írta psztrnk - 2014. szeptember 29. hétfő - Ismeretterjesztés, Közlekedés, Közlekedésbiztonság - 6 hozzászólás

Egy féllábú ember eléggé instabil. Egy kétlábú már stabilnak mondható. A bringások számára viszont minimum három láb az, ami garantálhatja a biztonságot…

Az egész történet egy civil kampánnyal kezdődött. Egy Joe Mizereck nevű ember úgy három évvel ezelőtt indította “3 Feet Please” (Három lábat, kérlek) című weboldalát. A kampány (természetesen) nem arra irányult, hogy küldjetek Joenak egy fölös végtagot — lényege, hogy segítse a biztonságos kerékpározást azzal, hogy hirdeti: autós, kérlek minimum három lábnyi oldaltávolsággal előzz!

Három láb méterben számolva 91 centiméter — a kampány Európában természetesen “1 Metre Please“, vagyis “Egy métert, kérlek” formában jelent meg. Mára a kampány törvénnyé érett: az Egyesült Államokban 23 államban emelték törvényi szintre a “három lábat”, egy állam, Pennsylvania pedig ennél is messzebb ment és egyenesen “4 Feet Law-t”, vagyis “négylábas törvényt” hozott. Az aktuális helyzet megtekinthető ezen a térképen — a cél természetesen az lenne, hogy az egész térkép – ha nem is besárguljon, de minimum – bezöldüljön.

Lássuk, mit mond a magyar Kresz:

34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
[…]
d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani.

Megfelelő? Vajon kinek megfelelő? Az autóban ülőnek, aki gyakran nem tudja felmérni pontosan a távolságot a jármű jobb oldalán? Esetleg a kerékpárosnak megfelelő, aki – tekintve, hogy kasztni nem veszi körül, így mindent intenzívebben érzékel – szintén csak szubjektíven tudja felmérni? Nem megfelelő az oldaltávolság, ha a kerékpáros be tudja hajtani a tükröt? Esetleg majd a rendőr állapítja meg a kerékpáros-gázoláskor, hogy “nem volt megfelelő az oldaltávolság”?

Ugye értitek a problémát?

Hozzá kell tenni azért: Amerikában sem járnak a rendőrök colostokkal. A törvény tehát ott sem tartatható be centire. Mindazonáltal az óvatos autós “inkább több legyen, mint kevesebb” felkiáltással inkább meg sem próbálja majd sávon belül előzni a kerékpárost.

Lazán kapcsolódik: bringát látsz, lóra gondolsz

Úgy előzd tehát a bringást, mintha egy lovat előznél. Egy lovat, amelyik kiszámíthatatlan. Ami bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy feléd mozdul. Előzz úgy, mintha lovat előznél. “Megfelelő oldaltávolsággal”.

Ti jöttök: mi a véleményetek? Hasznos lenne-e itthon is meghatározni (centiben, méterben) a “megfelelőt”? És mennyi lenne a “megfelelő”? Egy méter? Másfél? Véleményedet megírhatod kommentben, vagy az egyesület Facebook-csoportjában.

A kép forrása a Tenerife News.

6 hozzászólás

 • Spéder Ferenc szerint:

  A videó mosolyt csalt az arcomra 🙂 Gyakran tapasztalom, leginkább a 26-os főúton (Szirmabesenyőig), hogy a 2 sávon egyszerre előznek, nem törődve azzal, hogy bármilyen veszélyhelyzet adódna, ugyan hova rántaná a kormányt? Városban ez a csökkent tempó miatt annyiban módosul, hogy ott hallom, inkább visszavált mögöttem (na nem mindenki), és vár az előzési lehetőségre, és akkor betartják az oldaltávot, aminek kb annyinak kellene lenni, hogy ha feldől a kerekes, a feje még ne kerüljön a kerék alá. Részemről a teljes sávváltásos előzés híve vagyok, elvégre jobbra is kell hely a bringásnak, vészhelyzetben ne várjuk el a gyakorlatlanabbaktól, hogy 10cm-re a padka mellett haladva majd bunnyhoppal leugorjon az úttestről. Megjegyzés a 26-osról, illetve arról, mennyire rugalmasan lehet értelmezni a helyi kreszt: Tanuló autóból az oktató mutogatott nekem, hogy mit keresek ott, miközben ezt neki kellene legjobban tudni (26-os főút a szirmabesenyei elágazásig használható kerékpárral…)

 • dawes szerint:

  Múlt héten pont volt egy ezzel kapcsolatos kalandom.
  Két párhuzamos sáv volt. A sofőr az életemet veszélyeztetve utánfutóval leckéztetni akart, mert neki akkora gondot okoztam a jelenlétemmel.
  Szerencsére ugyanezen a szakaszon a 10 tonnás csuklós buszoknak mostanában sikerül ezt egész megnyugtatóan megoldaniuk.

  Az oldaltávolság mértéke nálam sebességfüggő is.
  Ha 100al húznak el mellettem 91centi oldaltávval, az napokig kisértő emlék marad.

  Azt olvasom itt a honlapon is hogy az előzéssel összefüggő elsodrásos kerékpáros balesetek nem jellemzőek.
  Az én tapasztalatom mégis az hogy a kevés rutinnal rendelkező bringásoknál az előzést végző kocsik közelsége az egyik legjelentősebb visszatartó erő.

  Egyébként meg miért ne lehetne kerékpáros utcát kialakítani Miskolcon?

 • Pontosabban: itt, a nagyvárosban nem jellemzőek az elsodrásos balesetek. A megyében van sok, lakott területen (kisebb településeken) és lakott területen kívül is.
  Igen, a helyes oldaltávolság függ a sebességtől — és még több tényezőtől, pl. az előző gépjármű hosszától, esetleges vontatmányától is.

  Valóban így van, hogy a tapasztalatlan bringás számára nagy para az őt esetleg kisebb távolságból előző autó — tegyük hozzá, ő az autós hibáját is nehezebben tudja korrigálni, mint esetleg tapasztaltabb társa.

 • Tarr Lenke szerint:

  Szerintem nálunk is kéne, hogy pontosan legyen a KRESZ-ben, hogy milyen távolságra kell kikerülni a biciklist.

 • Banhegyi szerint:

  Mondjuk a képen látható első kerékpáros máris megszegi a KRESZ-t, hiszen nem tesz eleget a jobbra tartási kötelezettségének. A jobbra tartási kötelezettségük nem csak az útesten, hanem a kerékpársávban is kötelezően teljesítendő, azaz nem a kerékpársávot jelölő csíkon, bal oldalt kellene haladniuk. Nem csak arról kellene beszélni, hogy más, hogyan alkalmazkodjon a kerékpárosokhoz, hanem arról is, hogy mit kéne tenniük a kerékpárosoknak. Pl. A kerékpárosok, több mint 90%-ának fogalma nincs a KRESZ 54.-ról. Kb. enyi.

  • Kedves Banhegyi,

   köszönjük, hogy őszintén megosztottad velünk véleményedet.
   Néhány dolgot viszont szeretnénk pontosítani.

   Először is: hozzászólásodban mintha picit kategorizálnád az embereket közlekedési módjuk alapján. Ehhez képest egy jól működő város közlekedésének megszervezésekor messze nem csupán az egyéni gépjárműközlekedésre gondolnak, hanem vonzóvá és versenyképessé teszik mind a közösségi közlekedést, mind a kerékpározást. És ebben az esetben az emberek elkezdik használni ez utóbbi közlekedési módokat is, és szabadon, az éppen aktuális úti céljuknak megfelelően választanak a lehetőségekből. Nincsenek tehát kerékpárosok, ahogy autósok, gyalogosok, utasok sem, a szerepek ugyanis folyamatosan cserélődnek.

   De mi a helyzet az éppen kerékpározókkal?
   Mit mond a KRESZ, és mit mond a rendeletnél magasabb szintű jogszabály?

   Őszintén reméljük, hogy az az állításod, hogy a kerékpározók 90%-a nem ismeri a KRESZ-t, téves. Ha ugyanis ez valóban így lenne, akkor nagyon nagy a baj, mert a KRESZ ismerete nagyrészt független attól, hogy éppen kerékpárral, autóval, vagy gyalog közlekedik valaki. Nézz meg egy ábrát egy korábbi előadásból, melyet amúgy nem bringás érdekvédő, hanem a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ egyik szakértője tartott, 11. dia, jogosítvány megoszlása.

   Szépen látszik, hogy a kerékpárral közlekedők túlnyomó többsége jogosítvánnyal a zsebben hajtja a bringát (ugye a 0-29 évesekben benne vannak a már bringázó, de jogsival még értelemszerűen nem rendelkező gyerekek), azaz a többség lényegében ugyanazokkal az alapokkal rendelkezik — ahogy zt már több másik felmérés is bizonyította. Ha tehát a kerékpározók többsége nem ismeri a KRESZ-t, akkor értelemszerűen a gépjárművezetők többsége ugyanúgy nem ismeri. Kérdés lehet persze, hogy kötelező utánképzés hiányában vajon mit ér egy 15-20 éve megszerzett jogosítvány, hiszen azóta a KRESZ már többször is változott, és akkor még nem beszéltünk a felejtési faktorról.

   Abban igazad van, hogy az utakon nem egyedül vagyunk, és a biztonságos közlekedés alapja a kölcsönös alkalmazkodás, együttműködés.
   Ennél azért figyelembe kell venni az egyes közlekedési módok eltérő sajátosságait is. Így különösen azt, hogy a gyalogosok, a kerékpárosok tömege viszonylag kicsi, ahogy mozgási energiájuk, sebességük is, miközben a testüket nem védi karosszéria. Ehhez képest a gépjárművek energiája, sebessége óriási, a bennük ülőket pedig egyre hatékonyabb biztonsági rendszerek védik. Némi általános iskolai fizikatudás birtokában nem is kérdéses, hogy melyik közlekedési mód hordozza magában a veszélyeket.
   Logikusnak látszik, hogy ahogyan az élet minden más területén, úgy a közlekedésben is alapelv, társadalmi elvárás legyen, hogy az erősebb vigyázzon jobban gyengébbre. Sajnos, ez hazánkban egyelőre csak korlátozottan érvényesül, pedig nemcsak logikus lenne, hanem a KRESZ-nél magasabb szintű jogszabály is rendelkezik róla.
   Idézzük a Bécsi közúti közlekedési egyezmény módosítását tartalmazó 2009. évi C. törvényből: “A járművezetőknek különös figyelmet kell fordítani a legvédtelenebb úthasználókra, úgymint a gyalogosokra, kerékpárosokra és főleg a gyerekekre, az idős és mozgáskorlátozott személyekre.”

   Szögezzük le, csupán a tisztánlátás kedvéért: amikor a védtelen közlekedők iránti nagyobb figyelemről beszélünk, az nem kerékpáros érdekvédők hisztije, hanem minden járművezető törvényben előírt alapvető kötelezettsége. Akkor is, ha ezt sokan közülük nem tudják.
   Természetesen ez nem menti fel a védtelen közlekedőket a rájuk vonatkozó szabályok betartásának kötelezettsége alól. Mint ahogy az is természetes, hogy gyalogos és kerékpáros viszonyában a gyalogos a védtelenebb, tehát ebben a viszonyban alapvetően a kerékpárosnak kell vigyáznia a gyalogosra.
   Ezekről a kérdésekről valóban többet kéne beszélni.

   Másik felvetésed a kerékpársávra és a jobbra tartásra vonatkozott.
   Nos, a jobbra tartásra alapvetően a 25. § az irányadó (a járműközlekedés általános szabályai, azt pedig, hogy a kerékpár jármű, a KRESZ 1. függelék II. fogalmai között találod meg). A 25. § (2)-ből nem véletlenül került ki egy korábbi módosítás során a szoros jobbra tartásra kötelezettek közül a kerékpár. Nem tudhatjuk, vezetsz-e autót, de ha igen, hogy biztosan nem örülnél neki, ha például hirtelen eléd esne egy kerékpáros, aki felbukott egy kátyúban. Nos, ahhoz, hogy kerékpárral önmagunk és mások számára is biztonságosan közlekedhessünk (például korrigálni tudjuk az úthibákat), szükség van a KRESZ ezen kitételére (“annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva”) — ami a gyakorlatban, az általában 3-4 m szélességű forgalmi sávokat tekintve a szegélykőtől olyan 0,8-1 m-re történő haladást jelent.

   De mi a helyzet a kerékpársávval?
   Az, hogy a posztunkat illusztráló képen nincs kerékpársáv. Ha belenagyítasz a képbe, láthatod, hogy ott bizony csak az úttest szélét jelző vonal van, a kibetonozott rész pedig nem más, mint a vízelvezető árok. Bár a kép nem Magyarországon készült (ezért nem is a magyar KRESZ szerint kellett a szereplőinek közlekedniük), sem a jobbra tartásra, sem a kerékpársáv használatára vonatkozó magyar szabályokat nem sértik meg a képen látható bringások.
   Ugye olyat Te sem találtál az 54. §-ban, hogy kerékpárral a vízelvezető árokban kellene haladni? 🙂
   Még talán annyit: ha szabálytalanok lennének a kerékpározók, az sem hatalmazná fel az őket előző gépkocsi vezetőjét, hogy az előzést szabálytalanul, biztonságos oldaltávolság tartása nélkül hajtsa végre. Azzal, amit csinál, mások életét veszélyezteti, erre nem magyarázat a másik vélt szabálysértése.

Figyelem! A hozzászólás elküldésekor spam-védelmi okból szükséges az e-mail cím megadása. Az e-mail címeket kizárólag az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkban foglaltaknak megfelelően használjuk fel. A "Hozzászólás küldése" gombra kattintva egyúttal adatkezelési nyilatkozatunkat is elfogadod.

Hozzászólás

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás